Без руски газ: Как Украйна ще преживее зимата

Украйна съкрати закупуването на руски газ почти четири пъти, съобщи „Лента.ру“, цитирана от телевизия „Звезда“.

Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер обясни това просто с елементарната липса на пари от страна на  „Нафтогаз“. Киев изпитва толкова сериозни финансови трудности, че няма средства дори за закупуване на газ от Европа. А господин Яценюк, украинският премиер, разказва на сънародниците си точно обратното – че Украйна била успяла да се откъсне от руския газов плен и бъдещето е прекрасно.

След такива гръмки изказвания на ръководството на страната, тези, които трябва да платят повече, са обикновените граждани. Та нали всеки украинец може лесно да сметне, че европейският газ ще излезе доста по-скъп от руския.

Схемата за алтернативните доставки на газ от Европа в Украйна наричат реверсна. Първо горивото отива в Европа от Русия, а след това вече самите европейски страни изпращат горивото назад – в Украйна. Основните газови доставчици в Незалежната са Словакия и Унгария. Руският газ струва 227 долара за хиляда кубически метра, при това с отстъпка от 40 долара. Европейският газ е на цена от 270 до 300 долара за хиляда кубически метра.

И тази разлика вече усещат обикновените украински граждани, за които сметките за газ през последните два месеца са се увеличили с една четвърт. Между другото, в много райони на Киев топлоподаването започна едва преди две седмици, а украинското правителство на официално ниво допусна понижаване на температурите в домовете до 16 градуса.

И днес, на прага на горивен колапс, Киев отново моли ЕС за пари. Но не за газ, както може да се очаква, а за заплати на чиновниците. С такава молба премиерът Яценюк се обърна към представителя на европейската дипломация Федерика Могерини.