Без изненади

Че България по желанието на САЩ влошава двустранните си отношения с Русия е вече медицинско състояние, което май навлиза в терминален стадий. Че поведението на управляващите, не само по отношение на големия ни ядрен, източен съсед, но и по темата с бежанците е… Какво е? Ами никакво. То просто отсъства. В единия случай т.нар. управляващи, които всъщност са управлявани, не смеят да отидат до тоалетната без разрешение от американците. Във втория пак чакаме нареждане от „големите началници“.

Обясненията на МВнР, че сме взели самостоятелно решението да спрем руските полети за Сирия, са приказки за наивници. САЩ очевидно извършват действия, дестабилизиращи Близкия изток. Не е ясно дали това е политика или чиста глупост, но действията на министрите на ГЕРБ Николай Младенов и Даниел Митов правят България съучастник в това. Последствията ги виждаме по границите и ни обещават, че това е само началото.

И още нещо. България отказа на Русия, след като Гърция, толкова типично, се чеса по главата, докато изнерви американците. Едва ли има съмнение защо София реагира само ден след като се появиха съобщения, че Атина може да откаже на САЩ. Сега за пред Русия Гърция е в бяло, а ние сме омазани. Както е било и друг път.

Коментар на Георги Георгиев, в. „Дума“