Безпроблемни доставки на газ за ЕС и Украйна до края на март 2015 година

До края на месец март следващата година няма да има проблем с доставките на руски газ – и за Украйна, и към Европейския съюз. Това е резултатът от постигнатото тази нощ споразумение по газовите преговори под егидата на Европейската комисия. То предвижда Украйна да изплати старите си дългове към „Газпром“, и да предплаща бъдещите доставки. Европейският съюз не е поемал гаранции за плащанията.

Европейската комисия определи постигнатите договорености като „пробив“ и изрази надежда той да допринесе и за намаляване на напрежението между Русия и Украйна.

Пробивът стана възможен, след като се оказа, че Украйна има заделени средства за покупка на природен газ, и че те, заедно с вече осигурената бюджетна подкрепа от Евросъюза и помощта на Международния валутен фонд, ще стигнат за изплащане на натрупания газов дълг на два транша. Първият от 1 милиард и 450 милиона долара ще бъде платен до дни, веднага след това и руският газ ще тръгне отново към Украйна, вторият – от 1 милиард и 650 милиона ще бъде внесен до края на декември.

Руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че е получил нужните уверения и за заплащането на новите количества газ до края на годината.

Украинската страна потвърди, че разполага със средства за доставка на 4 милиарда кубически метра газ през ноември и декември при режим на предплата, така че при постъпване на средствата ще бъдат доставени и съответните обеми природен газ, каза Новак.

Цената му ще е под 385 долара за 1000 кубически метра и ще се изчислява по формула, съобщиха от Еврокомисията.

Нейният председател Жозе Мануел Барозу определи постигнатото споразумение като най-добрия възможен финал на мандата си. Барозу каза: Радвам се, че политическата отговорност, логиката на сътрудничество и здравият икономически разум надделяха. Това е важна стъпка за общата ни енергийна сигурност на европейския континент. Сега вече няма никаква причина хората в Европа да останат на студено през зимата.

Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер посочи България като една от страните, които ще могат да получават достатъчно газ. И той, и Барозу, подчертаха, че никой не би спечелил от прекъсване на доставките, и че очакват занапред те да не се използват като оръжие, а договореностите от тази нощ да допринесат за укрепване на диалога между Русия и Украйна.

Президентът на франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел увериха, че ЕС ще изиграе своята роля, за да улесни прилагането на постигнатото споразумение. Двамата са провели телефонен разговор с президентите на Русия и на Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко. Четиримата лидери са приветствали изхода от преговорите в Брюксел за газовите доставки.

/РИА Новости/