Безпощадна Русия отвя нашите в Сургут

Волейболните ни национали загубиха с 0:3 (-18, -22, -15) като гости на олимпийските шампиони от Русия в мач от група „Б“ на Световната лига. Това е пето поражение в пет срещи за избраниците на Камило Плачи. Загубата в Сургут остави нашите на последното четвърто място в групата с актив от едва две точки. Сборная пък отбеляза първи успех досега и ни изпревари, като вече е на трето място в потока.

Дебют за националния отбор

записаха двама млади волейболисти от ЦСКА. Централният блокировач Красимир Георгиев започна като титуляр, а в края на първата част влезе и разпределителят Георги Сеганов. Втори пореден мач като основен разпределител игра Добромир Димитров. Както е ясно, за Русия въобще не заминаха Георги и Валентин Братоеви, както и центърът Николай Николов. Нашите отдавна загубиха шанс да се борят за финалите на Лигата и Плачи изпробва вариант с младите.

Руснаците пък привикаха в състава си опитните си играчи, които пропуснаха старта на комерсиалната верига.

До средата на първия гейм играта беше равностойна, но след това домакините взеха инициативата и със силни атаки бързо дръпнаха в резултата и диктуваха играта до края на двубоя.

Най-резултатен за българите беше диагоналът Цветан Соколов с 12 точки, а Тодор Скримов добави още 10. Николай Павлов и Денис Бирюков отбелязаха по 13 точки и имат основен принос за успеха на Русия. Днес от 15 ч. двата отбора ще изиграят втората среща помежду си.

„Русия игра много по-добре от нас и спечели заслужено мача. Имаше разлика в играта в атака на двата отбора. Продължаваме да

анализираме грешките си

коментира след мача Плачи.

„Двубоят беше доста тежък за нас. Някои от най-опитните руски състезатели вече се присъединиха към техния състав. Ние бяхме с волейболисти, които за първи път са в Русия. Борихме се и играхме добре до третия гейм“, заяви капитанът на нашите Тодор Алексиев, който е състезател на клуба от Сургут.

В другия мач от нашата група отборът на САЩ надделя над гостуващия Сърбия с 3:0 (28, 20, 16) и излезе начело в класирането с 5 победи от 5 мача и актив от 13 т. Сърбите допуснаха първо поражение и останаха втори в подреждането с 10 т.

Бразилия пък е на път

да запише най- слабия си сезон

в надпреварата. „Селесао“ претърпя 5-о поражение от 7 мача в група „А”, след като отстъпи с 2:3 (18, -25, 20, -17, -9) при гостуването си на Иран.