Безпилотният КамАЗ премина първи тестове

Първият етап от тестовете на прототипа па безпилотния автомобил на базата на КамАЗ, потвърдил работата на всички системи, бе успешно завършен на полигона в Набережние Челни, се казва в съобщение на Cognitive Technologies, която съвместно с „КамАЗ“ и „ВИСТ Групп“ реализира този проект, предаде РИА Новости.

„Безпилотният автомобил днес вече е способен самостоятелно да управлява педалите на спирачката и газта, управлението на волана и автоматичната скоростна кутия“, съобщи президентът на Cognitive Technologies Олга Ускова.

Тестовете на безпилотния автомобил ще продължат на един от полигоните на МИС в Московска  област, отбелязват още от компанията. Планира се отработването на режими за детекция на границите на пътя, участниците в движението, пътните знаци и др.

„Отработването на режима за детекция на пътя и други елементи от пътната обстановка са един от най-отговорните елементи от изпитанията, тъй като това е свързано с оценката на работата на изкуствения интелект в „чист вид“, без помощта на допълнителни устройства и уреди. Системата, както и човекът, сама вижда и разбира къде свършва пътното платно, че пътният знак се различава от рекламния плакат и че пред теб има човек, а не друг, подобен по форма, обект“, поясни Ускова.