Бездържавникът

Бездържавникът

Публикувано от:

Автор: Георги НИКОЛОВ

Немил и недраг бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили (49 г.) се скита из Европа, след като освен от грузинско гражданство бе лишен и от украински паспорт. Въпреки това горещата му кавказка кръв не трае и той обеща да се върне в Украйна на 10 септември, за да изчисти името си.

Главната ми грешка бе, че неправилно разбрах мотивацията на Порошенко. Всъщност той си е поставил много проста задача – да печели пари. Този човек си остана банален търгаш, заявява Михаил Саакашвили за бившия си благодетел – президента на Украйна, в дадено неотдавна интервю.

До конфликта им се стигна през юли т.г., след като Саакавшили си позволи остри критики и обвинения в корупция към обкръжението на украинския лидер и елитите в оглавяваната от него Одеска област. След като миналия ноември напусна губернаторския пост, грузинецът създаде собствена опозиционна партия в Украйна и обеща да изчисти корупцията от страната и да свали Порошенко. През лятото обаче бе лишен от украинския си паспорт и бе принуден да обиколи набързо няколко европейски страни, в които на следващия ден пристигаше искане за екстрадиция от Тбилиси. В родината си той е обвинен превишаване на пълномощията при помилване на полицаи, осъдени за убийството на банкер, а също и в насилствено разгонване на опозиционен митинг през 2007 г., когато стотици пострадали са приети в болница. След като му повдигат и обвинения в разхищаване на държавни средства, заминава за Киев и получава украински паспорт, като се отказва „временно” от грузинското си гражданство, за да стане близък съветник на президента. Но и в Украйна не му провървя в политиката. След като Порошенко му отне паспорта, властите са свободни да го екстрадират в Грузия, която с нетърпение го чака, за да го изправи пред съд.

Михаил Саакашвили е роден на 21 декември 1967 г. в грузинската столица Тбилиси. Баща му Николоз, медик по образование, напуска майка му Гиули Аласания скоро след раждането на сина им. В училище, което бъдещият политик завършва със златен медал, той е заместник комсомолски секретар. С отличие завършва и международно право в Киевския университет „Тарас Шевченко”. Следва военна служба (1989-1990) в граничните войски на КГБ, отива да учи в Страсбург, където се запознава със съпругата си – холандката Сандра Руфолс, с която имат двама сина – Едуард (22 г.) и Николоз (11 г.). След разпада на СССР Саакашвили е стипендиант на Държавния департамент на САЩ и отива да учи в Колумбийския университет в Ню Йорк. През 1995 г. се връща и става депутат. Основава опозиционна партия и обвинява президента Едуард Шеварднадзе в корупция.

След парламентарните избори през 2003 г. Саакашвили и негови идейни съмишленици не признават резултатите от вота и той се превръща в централна фигура в т.нар. Революция на розите, в която недоволни граждани с рози в ръцете нахлуват в парламента. Доказал се като харизматичен млад лидер, Саакавшили печели президентските избори година по-късно с внушителните 96,27% от гласовете. Управлява с кратко прекъсване до 17 ноември 2013 г., опитвайки се с всички сили да сближи Грузия с ЕС и НАТО, макар че не успява да постигне успех в това начинание. „Грузинците са европейци, откакто Прометей е бил прикован към скалата, а аргонавтите са дошли в Грузия да търсят златното руно”, настоява Саакашвили.

Според международната организация „Трансперънси интернешънъл” той успява да намали корупцията в страната и грузинската полиция се нарежда на 5-о място по света по некорумпираност.

Взема дейно участие в Оранжевата революция в Украйна, след това и в събитията от 2013-2014 г., които доведоха до поредна смяна на властта в Киев. По данни на бивш служител на грузинските служби, снайперистите, които убиха протестиращи и полицаи на Майдана през 2014 г., са негови сънародници от службата за охрана на Саакашвили. Тази теза се подкрепя и от сваления тогава украински президент Виктор Янукович.
***
Южна Осетия е неговият стратегически пропуск
През лятото на 2008 г. между Русия и Грузия избухва кратък конфликт заради непризнатата от ООН република Южна Осетия, която обаче се ползва със сериозната подкрепа на Москва. Според доклад на ЕС именно силите на Саакашвили „изстрелват първия куршум”, започвайки обстрел над южноосетинската столица Цхинвали. Кремъл отговаря с операция по „налагане на мир” и буквално смазва далеч по-малката и неопитна грузинска армия. Най-вероятно Саакавшили е играл ва банк, като е смятал, че НАТО ще се намеси, за да защити Грузия от руската агресия. Това обаче не се случва, а Саакашвили от този период ще бъде запомнен с публикувана от Би Би Си снимка, на която нервно гризе вратовръзката си, разговаряйки по телефона.

За него:

На Запад го смятат за луд
Съжалявам, че Саакашвили се реши на тази провокация и че никой не се намеси, за да го накара да изтегли войските от Южна Осетия (през 2008 г. – б.р.). Западни колеги са ми казвали за него: „Че какво очаквате, той е луд,,. Струва ми се обаче, че той никога не би се решил на подобна провокация, без да има солиден гръб зад себе си.
Владимир Путин Пред Оливър Стоун
***

Грузия му дължи много
Президентът Саакашвили ме кани на няколко пъти да посетя Грузия и не се спря, докато това не се случи. Всъщност той е по-нахален и от мен в това отношение. Всичко опира до уважение към Грузия и уважението, което имам към него. А Грузия е страхотна държава и това до голяма степен се дължи на президента Саакашвили.
Доналд Тръмп в Тбилиси през 2012 г.
***

Не свърши никаква работа
Михаил Саакашвили бе поканен в Украйна за внедряването на реформи в Одеска област. За съжаление обаче резултатите от това са видни – той не свърши
никаква работа, нищо от това, което беше важно.
Петро Порошенко, президент на Украйна
***

Допусна грешка на младостта
Михаил Саакашвили ми харесва, той е страхотен. Но живеем в XXI век и Русия не може да се държи различно от това, което смята за правилно… Звярът не трябва да бъде притискан към стената, защото започва да маха с лапи. А Саакашвили го притисна към стената, но така извърши грешка на младостта.
Лех Валенса, бивш президент на Полша, през 2008 г