Бежанците се завръщат в Донецк

Автор: Ана Сорокина, Руски Дневник.

Над 500 000 донецки бежанци са се завърнали в родната Донецка народна република (ДНР) през 2015 г.,  съобщава центристкият вестник „Известия“, като цитира министъра на външните работи на самопровъзгласилата се ДНР Александър Кофман.

Преди две години в републиката са живеели 3 млн. души, а към края на 2014 г. те са били едва 1,6 милиона. Сега населението там е 2,3 млн. души – останалите все още са в Русия.

„Завръщат се масово – разказва Кофман. – Най-вече от територията на Украйна, тъй като за нашите бежанци да останат там става все по-трудно. Трябва също да обясним на хората, които са заминали за Русия, че трябва да се върнат у дома в ДНР, за да подкрепят държавата“.

Ръководителят на фонда за подпомагане на Донбас „Не се отказваме от своите“ („Своих не бросаем“) Глеб Корнилов споделя, че бежанците, които се връщат обратно, са настроени позитивно.
„Хората не униват и имат голямо желание да дадат тласък на републиката си – казва той. – През лятото на 2014 г. улиците в ДНР и ЛНР бяха пусти, а сега вече има повече автомобили; кафенетата и парковете вечер са пълни. Животът се връща в обичайното си русло“.

От юни 2014 г. от Украйна в Русия са се преместили около 3,1 млн. души, като 260 000 от тях са се установили на територията на Руската федерация.