г. Калининград

г. Калининград

БГ фирми с интерес към производство в Калининград, за да избегнат санкциите

Публикувано от:

Българските производители разглеждат територията на Калининградска област като реален механизъм за достигане до руския пазар, където достъпът им в момента е силно затруднен заради антируските санкции на ЕС. Това съобщи в петък началникът на представителството на Българо-руската ТПП в Русия Ярослав Кохан, цитиран от klops.ru и Руски дневник.

“България проявява интерес към партньорски райони с цел излизане на руския пазар”, каза Кохан на среща с ръководителя на представителството на правителството на Калининградска област при правителството на Русия Александър Деркач. Той припомни, че в миналото българските стоки са имали сериозен пазарен дял в СССР и и в момента България е готова да доставя в Русия продукти от леката промишленост, селското стопанство и промишлено оборудване.

Действащите санкции обаче оставиха своя отпечатък върху възможностите за български износ в Русия, отбеляза Кохан. “В тази връзка разглеждаме варианти за разполагане на производства на територията на Калининградска област като работещ механизъм за излизане на пазара”, допълни той.

Деркач на свой ред посочи, че Калининградска област е готова да предостави максимален брой преференции за бизнеса в сравнение с други райони в страната. “Режимът на работа на специалната икономическа зона в региона се регулира от отделни федерални закони и е уникален по същността си. Надявам се, че чрез нашата работа бизнесът в България и в други страни ще може по достойнство да оцени всички преимущества на разполагането на бизнес на територията на Калининградска област”, допълни той.

След срещата Деркач и Кохан се договориха да се проведе официална среща с участието на българския посланик в Русия Бойко Коцев и министъра на туризма Стела Балтова в рамките на изложението “Интурмаркет-2017”, което ще се проведе в Москва на 11-13 март. През април пък ще бъде изнесена презентация на Калининградска област за фирми от България.

Калининградска област бе обявена за специална икономическа зона през 2015 г. за период от 25 години. Този статут предвижда по-опростени митнически процедури, привилегии при продажба на валута и плащане на данък печалба, облекчения за визовия режим и др. Целта е в най-западния район на Русия да бъдат привлечени инвестиции да бъде развита собствената икономика.