БГ филм за Русия с гран при от „Славянска приказка“

Младият български режисьор Юсеф Ал-Ахмед грабна гран при на току-що завършилия четвърти международен кино и телевизионен фестивал „Славянска приказка“. В Руския културно-информационен център в София бяха представени 100 ленти от 15 страни. Международното жури определи победителите след продължителни дебати.

Юсеф Ал-Ахмед бе отличен със статуетката „Златна роза“ и диплом за късометражните си творби „Заедно“ и „Русия – наш дом“. Сред наградените бе и Анатолий Цонев за „С глава в стената“, екранен разказ на Андрей Баташов. „Пътят на буквите“ на Ралица Димитрова и Пламен Герасимов също беше сред първите. Операторът продуцент Иван Тонев бе избран от журито за „Жената на моя живот“ и „Бартер“. Статуетката „Тракийски ритон“ отиде при продуцентката от Русия Наталия Спиридонова за поредицата „Настояще и минало“. „Богът на слънцето Хелиос“ е за Светлана Баблевская за документалната лента „Дипломацията с висок риск“.
Татяна Басова си тръгна с „Тракийски ритон“ за сценария на „Забравеният генерал. Яков Крейзер“. Почетни дипломи за достойно представяне на „Славянска приказка“ бяха връчени от председателя на фестивала професор Димитър Димитров на посланиците на Палестина и Казахстан.

Автор: Оля Ал-Ахмед, standartnews.com