Башар Асад до Владимир Путин: Аз не съм Янукович и няма да избягам

Сирийският президент Башар Асад обяви, че не смята да последва примера на бившия украински президент Виктор Янукович и няма да дезертира от властта, предаде АФП.

Тази негова позиция е изложена в послание до руския му колега Владимир Путин, предадено на висш руски представител по време на лична среща в Дамаск. „Сирийският президент ми каза: предайте на Путин, че аз не съм Янукович и няма да си тръгна“, каза бившият руски премиер и бивш шеф на сметната палата Сергей Степашин на пресконференция в Москва след завръщането си от сирийската столица.

Той бе там миналата седмица начело на високопоставена руска делегация, за да предаде на Асад послание от Путин.

Аз се срещнах със сирийския президент в една от неговите резиденции,

за да го уверя, че Москва „винаги е подкрепяла неговата борба срещу тероризма

и за да му благодаря за неговата позиция относно унищожаването на химическите оръжия“, уточни Степашин, който сега е председател на Императорското православно палестинско общество.

„Асад се намира във великолепна спортна форма. Той не изпитва никакво съмнение в онова, което прави. За разлика от Янукович той няма врагове в близкото си обкръжение“, отбеляза Степашин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На въпрос как вървят нещата във военната сфера сирийският президент му казал, че

активната фаза на бойните действия в Сирия ще приключи още тази година.

„След това ще бъдем принудени да преминем към онова, с което се занимаваме през цялото време – борба с терористите, с шахидите“, добавил президентът. Той обяснил, че военният конфликт в страната не е между религиите, а между хора от различни вероизповедания и националности, от една страна, и бандитите от друга.

Асад и Степашин разговаряли надълго и за

икономическото сътрудничество между Сирия и Русия.

Сирийският президент заяви днес по повод 67-годишнината от основаването на неговата партия Баас, че „проектът за политически ислям“ се е провалил и отправи призив за отделяне на религията от политиката, предаде АФП, като се позова на сирийската телевизия. Асад каза също, че правителството „ще продължи процеса на помирение, тъй като е твърдо решено да сложи на кръвопролитието и на разрушаването на инфраструктурата“.

АФП посочва, че през последните месеци режимът в Дамаск е сключил с бунтовниците няколко споразумения за прекратяване на огъня в райони около Дамаск.

error: Съдържанието ни е авторско!