Батальон на „Десен сектор“ се отправи към Киев на митинг

Един от батальоните на екстремистката организация „Десен сектор“ се отправи към Киев за участие в протестна акция срещу вътрешния министър на Украйна Арсен Аваков, съобщи представителят на организацията Дмитрий Савченко в ефира на телевизия „5 канал“, предаде РИА Новости.

„В Киев отива пети батальон. Това са живи хора, граждани, имащи същите граждански права, каквито и ние с вас. Те отиват там, за да участват в протестни акции. Това не означава, че те отиват там с автомати и картечници. Но има целесъобразност в провеждането на безсрочна протестна акция и с това бойците трябва да участват в нея“, каза той.

Привържениците на „Десен сектор“ протестират в редица украински градове, включително и в Киев. Те искат оставката на вътрешния министър заради ситуацията в Мукачево.

Закарпатският град Мукачево се превърна в събота в една от най-„горещите“ точки на картата на страната след като представители на „Десен сектор“ влязоха в конфронтация с полицията и местни бизнес-структури. В резултат на престрелките, според различни данни, са загинали няколко души, 13 са ранени, сред които и служители на полицията.

След сблъсъка радикалите избягаха в гората и заявиха, че ще се предадат, само ако лидерът Дмитрий Ярош им заповяда. При това в организацията обясняват действията си с борба с контрабандата и заявяват, че МВР възпрепятства тази дейност.

„Десен сектор“ твърди, че органите на реда без предупреждение са открили огън по техни представители, участващи в престрелката. От украинското МВР заявяват, че първи са открили огън радикалите от „Десен сектор“.