“Батальонът Имам Шамил” пое отговорност за атентата в Петербург

“Батальонът Имам Шамил” пое отговорност за атентата в Петербург

Публикувано от:
Група, наричащата се “Батальонът Имам Шамил”, пое отговорност за бомбения атентат в метрото в Санкт Петербург на 3 април, при който загинаха 16 души, съобщи Ройтерс, като се позовава на американския център за наблюдение на джихадистки сайтове SITE, пише Гласове

В изявление, първоначално разпространено от мавританска осведомителна агенция и преведено SITE, слабо известната групировка посочила, че нападателят Акбаржон Джалилов действал по инструкции, дадени му от лидера на Ал Каида, Айман аз Зауахири.

До момента нито една групировка не беше поела отговорност за атентата в Санкт Петербург. “Ислямска държава” преди атентата призова да бъдат извършвани атаки срещу Русия, заради намесата ѝ в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад, припомня в същото време агенцията.

Освен нападателя Акбаржон Джалилов от Киргизстан, за терористичния акт беше арестуван предполагаемият организатор Аброр Азимов, за когото се предполага, че е обучил Джалилов. Задържан е също Акрам Азимов, по-голям брат на Аброр, по подозрение, че е пратил от Турция пари на атентатора Джалилов, съобщи ТАСС.