Бастиркин: Яценюк е воювал в Чечня срещу руската армия

Руските следователи установиха, че украинският премиер Арсений Яценюк в средата на 90-те години е воювал срещу Въоръжените сили на РФ в състава на наказателен отряд в Чечня, съобщи представителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастиркин, предаде РИА Новости.

В интервю за „Российская газета“, публикувано в сайта на изданието, Бастиркин разказва за редица украински дейци, които в РФ са обвинени в участие в престъпления, извършени по отношение на военни от руските ВС и Вътрешните войски на МВР на РФ по време на контратерористичните операции, провеждани на територията на Чеченската република в периода 1994-1995 г.

„Следствието също така установи, че през тези години заедно с тях в състава на наказателния отряд „Арго“, а след това и „Викинг“, ръководен от Александър Музичко, срещу военнослужещите от руските Въоръжени сили е воювал Арсений Яценюк“, каза Бастиркин.

Според данни на следствието, Яценюк е участвал поне в два въоръжени сблъсъка в Грозни – на 31 декември 1994 г. на площад Минутка и през февруари 1995 г. в района на болница №9. Също така, според следствието, Яценюк е участвал и в изтезанията и разстрелите на пленени войници от руската армия в Октябърски квартал на Грозни на 7 януари 1995 г.

„Според сведенията, с които разполагаме, Арсений Яценюк заедно с другите активни участници в УНА-УНСО (Украинска народна асамблея-Украинска народна самоотбрата – бел. ред.) през декември 1995 г. е награден с висшата награда на Джохар Дудаев „Чест на нацията“ за унищожаването на руски военни“, отбеляза Бастиркин.

Представителят на ведомството разказва, че съратниците на Яценюк го характеризират като образован и умен човек, но хитър и изобретателен, както се казва, от малък стремящ се към власт и публичност. Според Бастиркин, в началото на 1995 г.  Яценюк се връща в Украйна през Грузия в състава на група журналисти, а след това неведнъж е забелязван на конгреси и други мероприятия на УНА-УНСО в Киев.

Бастиркин не уточни дали руското следствие ще предяви обвинения към Яценюк във връзка с посочените събития.