Барозу и Путин проведоха телефонен разговор за Украйна

Както съобщихме по-рано, президентът на Русия Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха ситуацията с доставките на природен газ в Европейския Съюз. Същите теми руският президент вчера вечерта  обсъди и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Лидерите се разбраха да продължат консултациите в тристранен формат, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението от пресслужбата на Кремъл.

Както отбелязаха от пресслужбата, лидерите на двете държави са дали положителна оценка на постигнатите на министерската среща Русия-ЕС-Украйна в Брюксел на 12 септември договорки за отлагане на ратифицирането на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС до 1 януари 2016  г. Страните се договориха в бъдеще да продължат обсъждането на тази тема.

Путин и Барозу отбелязаха значението на стриктното спазване на прекратяването на огъня в Украйна. Те отбелязаха необходимостта от продължаване на диалога, за да се осигури непрекъснато снабдяване на руски газ за Европа през територията на Украйна.