Барак Обама поздрави задочно руснаците за Деня на Победата

Президентът на САЩ Барак Обама предава на руснаците поздравления за Деня на Победа и изразява надежда, че диалогът с Русия ще продължи, заяви пред журналисти съветникът на президента на САЩ по въпросите на отношенията с Русия Селест Уоландър.

„Нашият президент и неговият съветник по въпросите на националната сигурност ме помолиха да предам на руския народ поздравления за днешния юбилей. За нас са много скъпи спомените за това как народите на САЩ и Русия заедно постигнаха победата през Втората световна война. И никой не трябва да има никакви заблуди по този въпрос“, каза Уоландър, цитирана от ТАСС.

„Известно е, че сега сме в сложен период на нашите отношения. Между нас съществуват много и твърде дълбоки разногласия по въпросите за основите на европейската сигурност и световния ред. Но президентът на САЩ продължава да е привърженик на диалога с Русия по тези спорни въпроси.

Държавният секретар Джон Кери също е за продължаване на диалога с министъра на външните работи Сергей Лавров по въпросите, където нашите интереси съвпадат“, заяви Уоландър на приема в посолството на Русия в САЩ за 70-годишнината от победата над хитлеристка Германия.