Банкрутът на украинската икономика предизвиква неадекватна гордост у Киев

Киевските власти се хвалят безпричинно с икономическото положение в страната, счита бившия украински вицепремиер и шеф на Националната банка Сергей Арбузов.

Осъзнаването на факта за лежащата на дъното икономика предизвика буря от неадекватна гордост у украинския истаблишмънт (политически елит). От всички възможни места – Съвет по финансова стабилност, министерски съвет – зазвучаха победни релации, че се намираме на прага на икономически растеж, едва ли не на икономическо чудо. За това, че на този праг можем да се задържим продължително, скромно мълчат”, написа в своята страница във Facebook Арбузов. „Радостните чиновнически трактовки” на сегашната икономическа ситуация обаче свидетелстват, че такова задържане ще има.

Според него, изявлението на финансовия министър Наталя Яреско, обещала на украинците да живеят след 25 г. като швейцарци, се явява странно, отчитайки нулевите темпове на икономически растеж. След четвърт век украинците може да са на равнището на швейцарците, но отпреди повече от 50 г.

Арбузов пресмята, че „при равни условия, ако БВП на Украйна започне да расте с 4% годишно от 2016 г., то към 2045 г. той ще достигне 250 млрд долара спрямо сегашните 84 млрд долара. БВП на Швейцария обаче през 2013 г. е бил 685 млрд, при това швейцарците са 5 пъти по-малобройни от украинците.