Балканските премиери не потвърдиха опасенията на Меркел

Премиерите на Сърбия, Хърватия и Словения разсеяха опасенията на немския канцлер Ангела Меркел за възможното възникване на въоръжен конфликт между балканските държави заради бежанската криза, предаде РИА Новости.

Във вторник Меркел изрази опасение, че в случай на затваряне на немската граница, възникналото заради бежанците напрежение между балканските страни може да прерасне във въоръжени сблъсъци.

„Госпожа Меркел е много внимателна в своите изказвания. При нея винаги има две-три „линии на защита“ и аз я разбирам. Между другото, Германия не може да затвори границата си. Хърватия винаги ще направи това по-бързо от Германия. Няма да има никакви въоръжени сблъсъци“, зави хърватският премиер Зоран Миланович, цитиран от в. utarni list.

Словенският премиер Миро Цезар на пресконференция във вторник също изрази безпокойството си във връзка с влошаването на отношенията между балканските държави, в които спомените за кръвопролитията са още свежи. Въпреки това, той отбеляза, че не разбира, какво точно има предвид Меркел.

„На всички ни е дошло до гуша от война в тези райони, и ние ще положим всички усилия не само да поддържаме мира и стабилността в региона, но и да подобрим икономическите и другите отношения“, заяви сръбският премиер Александър Вучич по време на своята визита във Босна и Херцеговина във вторник.

Над 710 хил. мигранти са пристигнали в Европейския съюз през първите девет месеца на 2015 г. , сочат данните на Агенцията за външните граници на ЕС Frontex. Еврокомисията заяви, че тази миграционна криза е най-голямата от времето на Втората световна война.