Балетна академия GRAND DANCE ACADEMY

С прекрасната постановка на Националната опера и балет „Зорба Гъркът“ в Амфитеатъра на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ бе открита Втората международна танцово-балетна академия GRAND DANCE ACADEMY. Организатори на едно от най-големите събития в областта на балетното изкуство у нас са Музикално-продуцентска компания „Жокер Медия“, Московската държавна академия по хореография и СОК „Камчия“ ЕАД, под патронажа на Министерството на културата на Република България.

Във фестивала тази година участват деца от 8 до 18 години от Русия, Украйна, Австралия, Обединените Арабски Емирства, Ливан, Япония, Чехия, Гърция, Турция и България. През изминалата седмица те вече преминаха подготвителната част – майсторски класове с едни от най-добрите преподаватели по белет от Балетната академия на Большой театр“.

„Идеята на провеждането на фестивала е уникална. Само в САЩ и България се провеждат подобни предварителни майсторски класове“, коментира президентът на „Жокер Медиа“ Ованес Мелик Пашаев. Той допълни, че предстоящата конкурсна част ще се проведе в три категории – класически, съвременен и традиционен балет, а международно жури ще оценява участниците за техника на изпълнението, артистичност и хореография. То се ръководи от ректора на Московската държавна академия по хореография – Мария Леонова. По време на откриването Леонова съобщи, че миналогодишната носителка на Гран При – българката Ивана Харизанова вече учи в най-реномираното руско хореографско училище.

Приветствие към организаторите, участниците и гостите на GRAND DANCE ACADEMY от името на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България прочете генералния консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук. „Тук се събират талантливи деца от много страни и националности, представящи различни танцови школи и течения. Убеден съм, че богатата програма на фестивала ще даде възможност на участниците не само да развият хореографските си умения и да се насладят на топлото море, но и ще способства за взаимното обогатяване на приятелските връзки и професионалните контакти между единомишленици от различни страни. Поздравявам организаторите на фестивала – СОК „Камчия“ и „Жокер медия“ за тяхната благородна работа, насочена към развитие на таланта на подрастващото поколение“, се казва в поздравителния адрес.

Приветствие изпрати и изпълнителният директор на СОК „Камчия“ Станка Шопова, в което се казва, че „Камчия“ среща и разкрива талантите, това е място на приемствеността между поколенията, на духовното единение с красотата, с изкуството, с природата. Звездите на Камчия са звезди на мира и доброто.

Приветствия бяха получени и от Българското министерство на образованието и науката, а също и от депутата от Държавната дума на Русия – Йосиф Кобзон.

В красивия Амфитеатър на „Камчия“, на морския бряг и на фона на прекрасния летен залез, 2000 гости на комплекса се насладиха на прекрасната постановка „Зорба Гъркът“ – балет с 30-годишен световен триумф по музиката на Микис Теодоракис и по романа на Никос Казандзакис. Зрителите станаха на крака и танцуваха в красивия финал на постановката, в която блестяха звездите Росен Канев – в ролята на Зорба, Никола Хаджитанев – в ролята на Джон, Марта Петкова – в ролята на Марина и Анастасия Неделчева като мадам Ортанс.

Гала концертът на призьорите в GRAND DANCE ACADEMY  – празник на изяществото и красотата, ще е на 12 август (събота), от 17,00 ч. в киноконцертна зала «Радуга“.FJ7A1008

FJ7A1159

FJ7A1357