Бавария планира да въведе “спешни мерки”, включително и връщането на бежанците

Бавария планира да въведе “спешни мерки”, включително и връщането на бежанците

Публикувано от:
Най-богатата германска провинция Бавария планира да въведе самостоятелни “спешни мерки”, включително и връщането обратно на бежанци в Австрия, за да спре бежанската вълна. Това предупреждение отправи публично премиерът на Бавария Хорст Зеехофер, съобщава БГНЕС.
В Германия всеки ден пристигат по около 10 000 души, а Бавария е основната врата, през която минават бягащите от войни или бедност. Пред вестник “Билд” Зеехофер съобщи, че за по-малко от пет седмици в Бавария са пристигнали над 225 000 души и властите са смазани, защото вече нямат капацитет да приемат още бежанци.
Днес правителството на Бавария ще заседава специално по този въпрос и се очаква да приеме спешни мерки. Местните власти нямат правомощия по закон да връщат бежанци, защото това решение се взема от федералните власти. “Става въпрос за интеграцията и образованието”, каза още премиерът на провинцията. “Основната цел ще бъде свързана с вземането на мерки за самозащита, за да ограничим миграцията, включително и връщането им на границата с Австрия и транспортирането на пристигналите към вътрешността на Германия”, добави Зеехофер.
Властите в съседна Австрия също предупредиха, че ще бъдат принудени да вземат спешни мерки, ако се стигне до затваряне на границата от страна на Германия. Ако Германия започне да връща обратно бежанците, Австрия ще бъде изправена пред невиждана по размери хуманитарна криза, каза вътрешният министър на страната Йоана Микл-Лайтнер. Лайтнер предупреди, че след като властите в Бавария са предупредили за вземането на мерки, Австрия е започнала от своя страна подготовката на няколко сценарии.
“Австрия ще бъде принудена да реагира в зависимост от решенията в Бавария и в тази връзка е необходимо бързо решение от страна на правителството”, подчертава Йоана Микл-Лайтнер. Според нея граничният контрол няма да реши бежанската криза. Необходимо е европейско решение чрез гарантиране на сигурността на границите на ЕС, регистрация в “горещите точки” /hot spot,бел.ред./ и разпределение на бежанците в страните от ЕС, каза още министърът. “Ние сме длъжни да се върнем към нормалното положение и много бързо да организираме работата на “горещите точки”. Това е единственото ни спасение”, подчерта вътрешният министър на страната Йоана Микл-Лайтнер.