Атомният ракетен крайцер „Петър Велики” започна учения

Тежкият атомен ракетен крайцер (ТАРКР) „Петър Велики” от Северния флот на Русия започна учения, състоящи се в търсене и условно унищожаване на подводници, съобщиха в понеделник от пресслужбата на Западен военен окръг на Северния флот, предаде РИА Новости.

Ученията ще се проведат в неутралните води на един от полигоните в морската зона на границата на Норвежко и Гренландско море.

Началникът на щаба на Северния флот вице-адмирал Николай Евмьонов отбеляза, че „особеността на това учение ще бъде районът, в който ще бъде проведено – по-отдалечен и с по- сложни хидрологични условия от районите, в които обикновено провеждаме тези учения”.

Мероприятието ще се проведе в „дуелен” вариант – това е, когато на ракетния крайцер едновременно ще противодействат няколко подводници от различни класове. След завършване на учението атомният ракетен крайцер „Петър Велики” ще изпълни комплекс от учебно-боеви торпедни стрелби и бомбардировки.

ТАРКР „Петър Велики“ е най-големият клас бойни кораби в света, които не са самолетоносачи, и най-големият плавателен съд в руския военноморски флот, предназначен за поразяване на големи надводни и брегови цели, осигуряване на комплексна противовъздушна и противолодъчна отбрана на съединенията бойни кораби. През 2012 и 2013 г. екипажът на крайцера извърши плаване в Северния Ледовит океан, а през май 2014 г. осигури безопасността при транспортирането на сирийското химическо оръжие.