Атомните обекти в Русия са безопасни потвърдиха чуждестранни дипломати

Атомните обекти в Русия са безопасни потвърдиха чуждестранни дипломати

Публикувано от:

Руските обекти на атомната енергетика имат много високо ниво на безопасност. До този извод достигнаха постоянните представители на различни държави при международните организации във Виена, които направиха поредното и рекордно по участие посещение в Русия, съобщи РИА Новости. Става дума както за високата степен на безопасност на самите технологии, които създава руската ядрена индустрия, така и за физическата защита на атомните обекти.

Дипломатите отбелязаха откритостта на Русия към партньорите си от гледна точка на демонстриране на надеждността на атомната енергетика. Този подход помага за повишаване на доверието на обществото към мирния атом, считат постоянните представители.

Делегация от повече от 40 дипломати посети обекти на руската ядрена енергетика в Ленинградска област. Гостите успяха да се запознаят с това как се осигурява безопасността на строителството и експлоатацията им. „Росатом“ даде възможност на дипломатите да посетят действащите и строящите се нови, заместващи енергоблокове на Ленинградската АЕЦ, както и Балтийския завод, където се строят новите ядрени ледоразбивачи и плаващият атомен енергоблок „Академик Ломоносов“.

Представителите на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), участващи във визитата, също дадоха висока оценка на руската ядрена промишленост. „Това, което видяхме по отношение на безопасността на ядрените установки в Русия е на много високо ниво както по линия на ядрената и физическа защита, така и по линия на ядрената култура като цяло“, заяви председателят на Управителния съвет на МААЕ Тебого Сеоколо. „Успяхме да разберем как Русия прилага документите, разработвани по линия на МААЕ, особено от гледна точка на тези иновации, които се внедряват в ядрените технологии на страната“, отбеляза Сеоколо.

От своя страна специалният помощник на генералния директор на МААЕ по стратегия Зеф Мази заяви пред РИА Новости, че руските специалисти изключително отговорно се отнасят към въпросите за безопасността на своите обекти от атомната енергетика. „Аз действително съм много впечатлен от посещението и от това, което видях за тези два дни. Това ясно показва, че Русия е много напреднала и водеща страна в развитието на ядрените технологии“, заяви Мази. Той добави, че е очевидно, че руските експерти и руските власти по най-сериозен начин вземат под внимание въпросите за ядрената и физическата безопасност като основен приоритет на работата си“.

Дипломатите се запознаха  и с хранилището за отработено ядрено гориво на Ленинградската АЕЦ.

„Третирането на отработено ядрено гориво в централата е професионално, много безопасно и изгодно от икономическа гледна точка“, подчерта ръководителят на Агенцията по ядрено регулиране на Словакия Марта Зиякова.

„Най-важният въпрос, който влезе в дневния ред на визитата е връзката на атомната енергетика с екологията“, отбеляза постоянният представител на Русия при международните организации във Виена Владимир Воронков. „Ленинградската АЕЦ е разположена в едно от най-чистите места в Ленинградска област и нагледно демонстрира, че атомната енергетика е „зелена“. В Ленинградската АЕЦ нашите гости получиха задълбочени отговори на всички въпроси, засягащи безопасността и разбраха, че руските централи са най-безопасните в света“, заяви Воронков.