Атомната подводница „Северодвинск” ще отбранява северните граници на Русия

Многоцелевата атомна подводница „Северодвинск” до края на годината ще извърши преход до Северния флот и ще пристъпи към изпълнението на учебно-боеви задачи. Това съобщи главнокомандващият ВМФ на Руската федерация Виктор Чирков.

Във вторник се проведе тържествена церемония по вдигане на знамето на „Северодвинск” – главната подводница от проект 885 „Ясень”, след което тя влезе в състава на флота.

„Планира се до края на 2014 г. „Северодвинск” да извърши преход до пункта на постоянно базиране на подводните сили на Северния флот, където ще пристъпи към изпълнение на задачи”, заяви адмиралът.

Главно отличие на подводниците от проект 885 е тяхното действително многоцелево предназначение, тоест възможността за нанасяне на удар не само по кораби и подводници на противника, но и по брегови цели. На въоръжението на тези субмарини ще бъдат крилатите ракети „Калибр” и „Оникс”.

Освен това, в бойния състав на руския ВМФ влизат и стратегическите подводници от проект 955 „Борей”, призвани да се превърнат в основна морска ядрена сила на Русия. Програмата за въоръжаване до 20120 г. предвижда и влизането в бойния състав на ВМФ на осем ракетни подводни крайцера със стратегическо предназначение.