Атина и Москва ги свързват икономическите им нужди отпреди

Към ЕС или към Русия ще тегли новото гръцко правителство на Алексис Ципрас? Ясно е поне това, че Атина и Москва откриха сега нови политически симпатии помежду си, освен че ги свързват и икономическите им нужди отпреди.

По традиция Гърция и Русия поддържат тесни отношения помежду си. Особено важна роля в тях играе православната църква. Руският президент Владимир Путин беше един от първите, които поздравиха Алексис Ципрас с изборната победа. Шефът на Кремъл свърза с поздравленията си и надеждата, че двете страни ще си сътрудничат за решаването на актуалните проблеми в Европа и света.

Владимир Путин се надява, че в лицето на Алексис Ципрас ще има един нов застъпник в рамките на Евопейския съюз. Експертът Ян Техау от института Carnegie Еurope също смята, че Ципрас е заинтересован от сътрудничеството с Русия в контекста на болнавата гръцка икономика. Защото Русия играе важна роля не само като пазар за гръцките селскостопански продукти, но и в сектора на туризма. Близо 1 милион руснаци посещават годишно Гърция. През 2013 година руснаците бяха третата по големина група на чуждите туристи в страната. По информация на вестник „Ханделсблат“, руският президент Владимир Путин често прекарва отпуската си на Егейско море.

През август 2014 година обаче Русия въведе забрана за внос на хранителни стоки и селскостопанска продукция от Европейския съюз. От това страдат най-вече гръцките селски стопани, които традиционно изнасяха ягоди, киви и праскови за Русия. Досега на руския пазар се търсеха и гръцки рибни изделия, изделия на кожарската и фармацевтичната промишленост. Гръцките медии съобщават, че още през август представители на гръцкото правителство са договорили с Москва някои облекчения на забраната. Вестник „Катимерини“ писа за състояли се поверителни разговори. Руски дипломати са намекнали, че за Гърция могат да се направят някои изключения, тъй като страната все пак е проявила сдържаност по отношение исканията на ЕС за санкции срещу Русия.

Гърция и Русия поддържат тесни отношения и във финансовия сектор. Руски акционери имат големи дялове в една от най-важните за Гърция банки – „Bank of Сyprus“. Тесни са връзките между двете страни и в енергийния сектор. Атина внася над 60 процента от природния си газ от Русия, пише вестник „Ханделсблат“.

Източник: www.dw.de