Атина е против автоматичното продължаване на санкциите срещу Русия

Атина е против автоматичното продължаване на санкциите срещу Русия и всички страни от ЕС трябва да представят аргументите си за и против. Това е заяви в интервю за РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Гърция Никос Ксидакис.

„Първата стъпка, която трябва да предприемем, е отначало да проучим и разгледаме временните и политическите обстоятелства, при които са били въведени тези санкции. Днес ние се намираме на същата точка, в която бяхме, когато започна украинската криза. Оттогава се случиха много събития, бе постигнато споразумение за рамките на съвместното съществуване, бе изработен план за бъдещите действия. Всички трябва внимателно и обективно да действат в съответствие с Минските споразумения“, заяви високопоставеният гръцки дипломат.

Той припомни, че значителна част от търговските отношения на страните от ЕС се пада именно на Русия, включително и в областта на енергетиката.

„Замразяването“ на отношенията между Русия и Запада, което се наблюдава днес, нанася щети и на двете страни. „Смятам, че трябва да се погледне ситуацията внимателно и сдържано и да се помисли върху това как може да се „размразят“ отношенията ни“, отбеляза той.

На въпрос дали Гърция възнамерява да блокира следващия пакет антируски санкции, Ксидакис е отговорил: „Въпросът трябва да бъде разгледан по-скоро на обратно – как да размразим ситуацията, да преминем от автоматично продължаване на санкциите към диалог и дискусии. Всички страни трябва да дадат своите аргументи – и тези, които искат продължаването на санкциите, и тези, които желаят отменянето им и затопляне на отношенията с Русия. Тогава аргументите ще са достатъчно красноречиви“.

По-рано подобно нещо заяви и унгарският външен министър Петер Сиярто. Той подчерта, че страната „еднозначно няма да приеме автоматично решение за удължаване на санкциите“. „Искаме дискусии на високо политическо равнище“, заяви Сиярто.