АТАКА против закупуването на стари изтребители F-16

Партия АТАКА гласува против закупуването на стари изтребители F-16.  Няма да подкрепим това безумие. Не казваме, че сме против закупуването на нови самолети. Не ме разбирайте погрешно. АТАКА от години казва, че България трябва да има силни военновъздушни сили, за да не се стигне до абсурда Турция да пази небето ни. АТАКА е за силна армия, но не по този начин непрозрачен начин, по който изчезват стотици милиарди. Това заяви депутатът от АТАКА Илиан Тодоров в четвъртък по време на дебатите в парламента относно покупката на боен самолет и кораб за въоръжените сили, предложение от министъра на отбраната.

Относно проекторешението, внесено от Министерския съвет, депутатът от АТАКА заяви, че има несъответствия и лъжи. Като пример посочи написаното, че МиГ-29, които са на разположение на ВВС, били морално остарели. В документа се казва, че „възможностите на новия многоцелеви самолет са двойно по-високи от тези на МиГ-29. Дори при дълбока модернизация МиГ-29 остава със съществени технологични ограничения в сравнение със съвременните многоцелеви изтребители.”

„Извинявайте, кои са тези съвременни многоцелеви изтребители? F-16, който е разработен през 70-те години? Това ли е модерният изтребител? Съжалявам, но МиГ-29 е направен през 1982 г.“, заяви от трибуната пред военния министър и депутатите Илиан Тодоров.

„Какво ни предлагате? Да дадем 1,5 млрд. лв., за да купим изтребителна авиация? Защо се направихте на по американци от американците и развалихте договора за поддръжка на МиГ-29 с руската държава? По геополитически причини ли? Ние сме в НАТО, но Полша и Румъния също са в НАТО и имат на въоръжение МиГ-29. Вие защо развалихте договора?“, попита атакистът.

Той подчерта, че АТАКА няма да подкрепи купуването на употребявани F-16. „След това ни давате предложения да купим за периода 2016 – 2021 г. осем изтребителя „Юро файтър“ за 1,5 милиарда. Само да ви кажа,  че цената на един „Юро файтър” към днешна дата е 61,5 млн. евро. Тоест за да купите осем изтребителя „Юро файтър” от Германия, ви трябват 500 млн. евро, тоест един милиард лева. Защо искате милиард и половина? Другите 500 милиона къде ще отидат. За джакузита, шампанско и сътруднички, регистрирани за проституция в ДАНС? Там ли ще отидат другите?“, попита депутатът от АТАКА.

„След това минаваме на най-добрия вариант – Швеция, за нови самолети „Грипен”. Да, но един нов „Грипен” струва 50 млн. долара. Осем по 50 са 400 млн. долара. До милиард и петстотин къде отиват другите пари?, скастри управляващите Тодоров и пак попита с недоумение как ще вземем трето поколение самолети за милиард и половина.

„Цената на един изтребител F-16, към днешна дата е 18,8 млн. щатски долара. Осем изтребителя са равни на 150 млн. долара или 265 млн. лв. В проекта на Министерството на отбраната министърът иска 1,5 млрд. лв. от българския данъкоплатец за нещо, което реално струва 265 млн. лв.!“, обясни Тодоров.

„Къде ще потънат останалите милиард и над 200 милиона лева? За обучение ли? За гориво ли или ще изчезнат? И като искате да купуваме тези консерви на по 30-40 години, знаете ли после какво е въоръжението? Знаете ли колко струва една ракета за този F-16? Ще изхарчим един огромен ресурс, за да ги поддържаме. Съгласете се, че самолет на 30 години ще има нужда от постоянен ремонт. Това ли искате да натресете на българския данъкоплатец?, отсече депутатът.

По време на дебатите за нужда от модернизация Тодоров попита имаме ли изобщо армия. За да имаш силна армия, трябва да имаш силна икономика, работещ военно-промишлен комплекс. Неща, които България днес няма.

България е колонизирана държава от чужди държави, които днес наричаме „наши съюзници”. Те изсмукват по 28 млрд. лв. на година от държавата ни.

„Защо оставихте тези така наречени „ваши съюзници” да изнасят по 28 милиарда на година? Досега можехме да имаме една от най-силните армии в цяла Европа!“, категоричен бе депутатът от партията на Сидеров.

А на всички генерали и депутати в залата, които говориха, че сме били евроатлантици Илиан Тодоров заяви: „Извинявайте, не ни слагайте в кюпа. Ние от АТАКА не сме евроатлантици.

САЩ 10 години ползват напълно безплатно нашите четири военни бази. България изгуби над 2,5 млрд. лв. Ако бяха плащали, както настояваше АТАКА, сега нямаше да се чудим откъде да вземем пари за модернизация на армията.

В заключение Тодоров заяви към управляващите: „Когато говорим за вашите евроатлантически съюзници от НАТО, само да ви напомня, че скоро САЩ буквално подариха на Египет осем изтребителя F-16. Защо не ви подарят на вас? Нали сте съюзници?

Така че, не сте никакви съюзници, а техни лакеи-евроатлантици“, заключи Тодоров.