Астрахански свещеници и немски депутати ще купят лекарства за жителите на Донбас

Астраханската епархия подписа споразумение с немски депутати за помощ за жителите на югоизточната част на Украйна. За тях се планира закупуването на лекарства на стойност 100 хил. евро, съобщи наместникът на манастира „Йоан Предтеча“ игуменът Петър.

„Немските представители лично посетиха Украйна, видяха бедственото положение на хората и поискаха да помогнат. Създадоха инициатива за събиране на дарения и хората в Германия даряваха от две до две хиляди евро. Към момента са се събрали около 100 хил. евро“, разказа игуменът.

По думите му, споразумението е подписано със зам.-председателя на парламентарната фракция на Лявата партия Волфганг Гьорк. Немските депутати първоначално са поискали да преведат парите на Украйна, но властите й отказали даренията. След това представителите на Германия се обърнали към астраханските свещеници, които от май миналата година заедно с доброволци събират, изпращат и съпровождат хуманитарните конвои в Югоизточна Украйна.

„Петнадесетина автомобила вече са изпратили. Освен това, в устава ни е фиксирано, че ние можем да се занимаваме с благотворителна дейност. За нашата помощ е известно дори в сайтовете на СБУ. Мен, например, вече са ме причислили към съучастниците на терористите. Аз приех това като награда, злобата им затъмнява очите“, подчерта събеседникът на агенцията.

Немските депутати трябва да преведат събраните средства за помощ на украинските граждани в продължение на две седмици.