Асошиейтед Прес: Луганск умира от спецоперацията на военните

Луганск умира. В града няма електричество и водоснабдяване, рафтовете в магазините бързо се изпразват, в болниците вече няма лекарства, и докторите са принудени да изпращат болните вкъщи, пише Асошиейтед Прес.

Луганск е обстрелван ежедневно, при което са поразявани напълно случайни цели, смята АП. Така, през изминалите почивни дни в резултат от обстрела са разрушени няколко жилищни сгради, училище и магазин. Въпреки че украинската армия обвинява опълченците в обстрела на мирни граждани, то подобни твърдения предизвикват съмнения у организации като Human Rights Watch.

Цените на най-необходимото в града растат много бързо, от което страдат най-вече възрастните хора, които вече не получават пенсии.

В града вече почти няма бензин, и жителите, които са решили да напуснат града, не могат да го сторят заради липсата на гориво. Тези, които са решили да останат, се оказват в безизходица, пише още АП.

„Докторите могат само да плачат. Всеки ден при нас пристигат ранени, а ние не можем да им помогнем <…> Това е истински кошмар. Ние не само, че не разполагаме с най-необходимите лекарства, но нямаме дори вода и продукти“, споделя доктор от Луганската областна болница, цитиран от АП.