Асад: Тръмп може да стане естествен съюзник на Сирия, ако се бори против тероризма

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще стане естествен съюзник на Сирия, ако се бори срещу тероризма и успее да преодолее натиска на американското лоби по този въпрос. Това заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за руската телевизия „Россия 24“

https://www.youtube.com/watch?v=GE29NeSpgrk

„На всички е известно колко силни са лобитата в САЩ – те застанаха против Тръмп ще продължат да го притискат, след като встъпи в длъжност, и по този въпрос, и по други. Ако Тръмп успее да преодолее всички тези препятствия и наистина да действа срещу тероризма, смятам, че той ще стане наш естествен съюзник. Както и ваш“ (на Русия), каза Асад.

 По думите на Асад Тръмп ще бъде принуден да влезе в открито противопоставяне с лобистите – конгресмени, сенатори, медии, промишленото лоби, „на които са изгодни войните, както се случи в Ирак, а доскоро в Йемен“.

„Той направи съвсем ясни изявления за борбата с тероризма и ненамесата в делата на други държави с цел сваляне на правителства, с което САЩ се занимават от десетилетия. Това, разбира се, е хубаво, но от волята на Тръмп зависи дали ще се продължи в тази посока“, каза Асад.

Компании от държавите, които подкрепяха Сирия или запазиха неутрална позиция в сложни за нея времена, ще могат да участват във възстановяването на сирийската икономика, заяви Асад, като спомена конкретно Русия, Китай и Иран.

Дамаск изготвя планове за освобождаване на други сирийски градове в координация с Москва и Техеран след пълното освобождаване на Алепо, заяви сирийският президент.
Той каза, че хуманитарната помощ на западните страни, не е достигнала до населението на обсадените градове, а е била предназначена за терористите.

Терористите никога не са мислили за живота на обикновените сирийци. И до днес много градове в Сирия са обсадени и терористите правят всичко възможно да не достига до хората предоставената помощ – продоволствия, вода, други неща от първа необходимост, каза Асад.

Източник: Дарикнюз