Асад: Сроковете на руската операция в Сирия зависят от развитието на събитията

Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че сроковете за провеждането на операцията на руските Военно-космически сили в страната зависят от развитието на събитията, съобщи РИА Новости.

„Времеви рамки засега не са установени. Това зависи от развитието на събитията. Неотдавна бяха формирани плановете при сътрудничеството на сирийските и руските офицери, когато започна подготовката по приемането на руските сили в Сирия“, каза Асад в интервю, публикувано от сирийската агенция Sana.

По-рано руският президент Владимир Путин се обърна към Съвета на федерацията за разрешение за използване на руските въоръжени сили зад граница. Искането на държавния глава бе одобрено. Министерството на отбраната на РФ съобщи, че самолети на руските ВКС (военно-космически сили – бел. ред.) са пристъпили към провеждането на въздушна операция с нанасяне на точкови удари срещу терористите от „Ислямска държава“ в Сирия. Сирийският посланик в Русия Рияд Хадад по-рано потвърди, че ударите се нанасят именно по тези въоръжени терористични групировки, а не срещу опозицията или гражданското население. По думите на посланика, сирийската армия разполага с точни координати за местонахождението на терористите.

Русия, Иран, Ирак и Сирия обявиха създаването на общ информационен център в Багдад, за да координират действията си в борбата срещу ИД. Основните функции на този център са събирането, обработката, обобщаването и анализът на актуалните данни за обстановката в Близкоизточния регион в контекста на борбата с терористите, разпределянето на информацията по предназначение и оперативното й предаване на генералните щабове на посочените страни.

Международното право допуска използването на сила на територията на чужда държава по решение на СС на ООН, при самоотбрана, или по искане на властите на страната. Коалицията, водена от САЩ, от септември 2014 г. нанася удари срещу позициите на ИД в Сирия, заобикаляйки СС на ООН и не координирайки действията си със сирийските власти.