Артисти украсяват сгради в Москва с образи на руски творци и теми

Руски и международни улични артисти завършиха иновативен арт проект, чиято цел е да запечата по фасадите на редица сгради в Москва образите на прочути руснаци, герои от художествената литература и традиционни за страната теми. Проектът, назован „Най-добрият град в света”, направи Москва по-цветна и ярка.

Едно от разклоненията е „Наследство”, инициирано от артистичната група „Зук клуб”. Художниците са избрали да нарисуват образите на писателя Михаил Булгаков, композитора Александър Скрябин и режисьора Сергей Айзенщайн на фасадите на сгради в центъра на града.

„Решихме да покажем на нашите граждани наследството, което притежаваме като нация. Нарисувахме знакови фигури от руската история и култура, които са значими и в световен мащаб. После решихме да разширим този проект и общинският отдел по култура ни подкрепи“, разказва Кирил Стефанов.

За всеки стенопис на фасада е използвана уникална техника, специални дизайни са пригодени за всеки тип сграда. Композиторът Скрябин например, е изобразен в различни цветове, които се асоциират с нотите в неговите композиции.
„Изглежда малко като халюцинация. Но като всички велики хора и Скрябин е бил нестандартен човек, затова неговото въображение е визуализирано в различни цветове и нюанси, то е отражение на неговия ум и талант“, споделя Елена Бердичевская.

Артистите избират обикновено 5- или 6-етажни сгради с мрачни стени. За фестивала са пристигнали артисти от Австралия, Италия, Испания и други държави. Американецът Карл Адисън е създал своя интерпретация на прочутата творба на Александър Пушкин „Приказка за рибаря и златната рибка”.

Организаторите твърдят, че до края на проекта ще бъдат създадени 35 стенописа.

Ахматова