Армията на ДНР събира досиетата на всички, които са бомбардирали Донецк

В разпореждане на бойци от донецката армия се озова архивът, който са изоставили по време на отстъпление командващите на един от украинските подразделения, съобщи телевизионният канал «Россия 24».

Сред намерените документи има пълни досиета на всички военни, които са участвали във военните действия, са водили артилерийски обстрели на градовете в Донецка област. Записано е точно време на нанасяне на ударите и цели атаки, а също адресите и фамилните имена на най-близките роднини на военните, които воюват срещу жителите на югоизточна Украйна.

Съдейки по отметките и инвентарните печати в бланките, в ръцете на опълченците се озовали пълни списъци на командването и личния състав на войсковата част А-0224, базирана до Николаев. Загуба на секретния служебен архив при отстъпление е още един показател за плачевното състояние, в което се намира армията на Украйна.

«На съвестта на украинската армия са масовите престъпления срещу международното право. И в този план, документите могат да станат основание и материал за образуване на наказателно дело», смята военният експерт Игор Коротченко.

Представителите на армията на ДНР заявиха, че започват да подготвят своеобразна база данни с имената на всички участници в така наречената «антитерористична операция» в югоизточна Украйна, организирана от киевските власти. Намерените папки и тефтери ще бъдат предадени на компетентните органи, за да запълнят материалните обвинения на военните престъпници, които след време ще застанат пред народния трибунал.