„Армата“ в бъдеще ще бъде безпилотен

Най-новият руски танк „Армата“ ще стане безпилотен, съобщи в интервю за РИА Новости генералният директор на корпорацията „Уралвагонзавод“ (УВЗ) Олег Сиенко.

„Безпилотната „Армата“ – това е машината на бъдещето, не се съмняваме в това. Убедени сме както ние, така и военните“, каза Сиенко.

Той припомни, че УВЗ вече има опит в създаването на роботизирана пожарна на базата на танка Т-72.

„Затова в случай, че получим поръчка, ще внедрим танка бързо. Дори тези машини, които минаваха по Червения площад, могат да бъдат направени да са безпилотни, т.е. роботи“,  отбеляза генералният директор на УВЗ.

Сиенко уточни, че на базата на „Армата“ ще бъде създадена и бойната машина „Терминатор-3“, чиито предшественици „Терминатор-1“ и „Терминатор-2“ са аналози на танка Т-72 и са само за износ. Общо концепцията за развитието на машини на базата на платформата „Армата“ се състои от 28 единици перспективни видове въоръжение. Унификацията на елементите позволява да се повиши скоростта на ремонта и замяната на възли и агрегати.

Армата танк

Сиенко отбеляза също, че серийното производство на най-новия танк може да започне още тази година. В момента на вътрешния полигон на УВЗ се извършват изпитания на „Армата“ с двигател 1350 конски сили, в най-близко време ще започнат стрелбите.

Танкът от ново поколение Т-14 с платформа „Армата“ за първи път бе демонстриран на Червения площад по време на Парада, посветен на 70-тата годишнина от края на Великата Отечествена война. Главната отличителна черта на бойната машина е необитаемата кула и бронираната капсула за екипажа. Подобна схема повишава шансовете на танкистите да останат живи дори при взрив на боекомплекта.