В Арктика завършва строителството на инфраструктурата за руската армия

Основните дейности по строителството на военната инфраструктура в Арктика ще завършат към края на 2016 година, постигнатата готовност на обектите на арктическите острови позволява на разположените там части и поделения да застъпят на бойно дежурство. Това заяви заместник-министърът на отбраната на РФ Тимур Иванов след работно посещение в Тикси, по време на което с ръководството на „Спецстрой“ и представители на организации-подизпълнители бяха обсъдени въпроси относно  строителството на военната инфраструктура в Арктическия регион, съобщи РИА „Новости“, цитирана от „Руски дневник“.

„Основните работи в Арктика трябва да завършат до края на текущата година. В момента готовността на инфраструктурата на всички арктически острови позволява да се извършва бойно дежурство и да се изпълняват задачи по предназначение. Но дейностите по по-нататъшното разполагане на части на Министерството на отбраната на Русия в Арктика ще продължат през 2016-2020 година. В момента в стадий на проектиране и на етап подготвителни работи е създаването и модернизирането на редица летища в арктическата зона – Тикси, Анадир, Воркута, Темп и други“, каза заместник-министърът на отбраната, думите му бяха цитирани от пресслужбата на министерството.

„Строителството в Арктика е уникален по организирането на логистиката, доставките, извършването на строително-монтажните работи проект. За първи път в историята на съвременна Русия се провежда такава мащабна работа в условията на Далечния Север“, подчерта Иванов.

По поръчка на Министерството на отбраната на Русия военни строители изграждат обекти на шест острова в Арктическата зона.

„Вече е направено много, работата се извършва при трудните климатични условия на Арктика с трудна логистична схема на доставка на строителни материали. Темповете на работите трябва да се спазват, а на места и да се увеличават – това е много важен въпрос, свързан с отбраната и сигурността на страната“, заяви заместник-министърът.

Той припомни, че през миналата година завърши строителството на четири военни бази в Арктика. На остров Котелний от архипелага Новосибирски острови бе завършено строителството на комплексна сграда и галерия  на административно-жилищен комплекс „Северна детелина“, предназначен за настаняване на военни. На нос Шмид продължава строителството на стационарни обекти на радиолокационно отделение и пункт за насочване на авиацията. През 2016 година там се планира завършване на работите по строителството на около 40 сгради и съоръжения, което ще позволи настаняване на военнослужещи и осигуряване на възможност да застъпят на служба.

За завършването на планираните през тази година работи към обектите от инфраструктурата на Въоръжените сили на РФ в Арктика се извършва доставка на строително-монтажни и инертни материали. По време на настоящата навигация на строителните обекти ще бъдат доставени над 190 хиляди тона, съобщи Иванов.