Арестите в Цюрих – поредната война между САЩ и Русия?

Разследването на американските и швейцарските власти надвисна като тъмен облак над плановете на Владимир Путин да домакинства Световното първенство по футбол през 2018 година.

Според американските съдебни власти става въпрос за нарушения, извършени през последните 20 години. Те се отнасят за няколко турнира за световната купа, като включват договори за маркетинг и реклама и най-вече за правата на телевизиите. Сред арестуваните вицепрезидентите на организацията Джeфри Уеб и Еухенио Фигередо, както и бившият вицепрезидент Джак Уорнър. Арестувани са също Едуардо Ли, Хулио Роча, Костас Такас, Рафаел Екскивел, Хосе Мария Марин, Николас Леос, свързаните със спортния маркетинг Алехандро Бурзако, Арън Дейвидсън, Уго Джинкис и Мариано Джинкис, както и Хосе Маргулис, който е играл ролята на посредник при незаконните плащания.

Руските управници обаче бързо реагираха и прозряха американска конспирация зад скандала за корупция и пране на пари във ФИФА, който шокира целия свят. Рано сутринта в сряда полицията в Швейцария в сътрудничество със САЩ арестуваха девет високопоставени фигури от ръководството на ФИФА като част от мащабно разследване, продължаващо две десетилетие, за корупция и подкупи.

Защо обаче, зададоха въпрос руснаците, народ като САЩ, който е безразличен към футбола, преследват корупцията до ядрото на играта?

Още по-подозрителен за много хора в Москва, стана времето на акцията в Цюрих. Следващият Мондиал ще е в Русия през 2018 година, а президентът Путин лично наблюдава организацията му. „Очевидно е, че в Америка се опитват да превърнат и положителното, което имаме в конфронтация“, каза Кирил Кабанов, който следи за корупция в Русия като член на Комисията на Кремъл за гражданско общество.

„И дори и да има корупция във ФИФА, защо американците решиха да я разкрият точно сега, когато ФИФА отказа на американските сенатори да отнемат правото на Русия да е домакин на Световното първенство?„. Това препраща към апела на 13 американски сенатори, които миналия месец поискаха от Сеп Блатер да премести Мондиал 2018 в друга страна. Тезата им беше, че след решението на Путин да нахлуе и да анексира Крим, то домакинството на Мондиала „ще позволи на Русия да укрепи авторитета на неправилния режим на Путин, вместо той да бъде остро осъден“, написаха сенаторите в писмо, датирано от 1 април.

След няма и три седмици Блатер се срещна с Путин в Сочи и дори осъди реакцията на американските сенатори. „Ако политиците не са доволни, че Световното първенство ще е в Русия, бих им отговорил, че е по-добре да си стоят вкъщи, а ние ще организираме най-мащабният Мондиал Русия“, каза президентът на ФИФА. Путин също даде обещания този ден, че „ще успеят да осъществят една своя цел и да организират състезанието в Русия“. Президентът обаче нямаше никакъв коментар за разгръщащата се „огнена стихия“ в Цюрих. „Това не е наш проблем“, каза говорителят на Кремъл. И всъщност, нямаше нито един руски представител сред 14-те арестувани, включително и двама вицепрезиденти на ФИФА. Американците обаче побързаха да обявят, че това далеч не е края на разследването.

След това швейцарските власти подсказаха, че Русия все още може да стане мишена. Малко след арестите ФБР нахлу в централата на ФИФА, откъдето се конфискуваха файлове и документи. Те са свързани с домакинствата на Световните първенства на Русия и Катар, и също са част от разследването. Документите ще бъдат използвани като доказателства в „наказателните производства срещу неизвестни лица, които са заподозрени в престъпни действия и пране на пари във връзка с Мондиалите през 2018 година и 2022 година, обявиха швейцарците.

На въпрос дали турнирите са под заплаха, говорителят на ФИФА заяви, че и двете първенства остават по план. „Русия и Катар остават. Това са фактите днес. Няма да влизам в спекулации, какво може да се случи утре“, каза Валтер де Грегорио. В идните дни е много вероятно САЩ да се опитат да „затегнат колана“ около Русия и това най-вероятно ще се случи чрез министъра на спорта Виталий Мутко. През 2009 година ФИФА го избра за член на Изпълнителния си комитет, а следващата година Мурко се превърна в движеща сила за кандидатурата на Русия за домакин на Мондиал 2018. Това домакинство вече се превърна в основен акцент на разследването, но в сряда Мутко каза пред репортерите „няма какво да крием“. Въпреки журналистическите публикации, които твърдяха обратното, той не беше разпитан от швейцарските власти. „Това не е свързано с домакинството на Русия на Мондиала“. Е все пак се оказа, че ще бъде разпитан.

Някои от колегите на Мутко в Русия обаче не бяха толкова отворени да защитават невинността на Русия. Не и в разследване, в което САЩ играе ключова роля. „Американците могат да си разследват каквото си поискат. Ние просто ще изчакаме да видим какво ще измислят“, каза Вячеслав Фетисов, който в момента също е в спортното ръководство на Русия. Коментарите и за момента вербалните престрелки по темата не спират. Както обикновено Русия обвинява САЩ, САЩ обвинява Русия, като всяка страна подозира конспирация в действията на другата.

САЩ реши да разкрие разследването си срещу корупцията във ФИФА два дни преди изборите на президент на ФИФА. Само две години преди Мондиал 2018, когато Русия вече е вложила милиардни инвестиции в инфраструктура и организация на Световното първенство. Това изглежда малко тенденциозно и не съвсем чисто в замисъла си. И все пак, дали нямаше да е същото, ако ролите бяха обърнати. Ако САЩ бяха избрани за домакин на някое от предстоящите Световни първенства. Отговорът според руснаците е „Нямаше да има нито един от тези арести!“. /БГНЕС