„Антируските санкции са абсурд и безумие“

Daily Telegraph разказва за посещението на италианския заместник министър-председател Матео Салвини в Москва. По време на това пътуване, политикът е заявил, че страната му може да блокира удължаването на антируските санкции.

Вестникът цитира думите на Салвини, че наложените през 2014 г. санкции, които са в сила до януари 2019 г., са „икономическо, социално и културно безумие и абсурд“, което струва на италианските предприятия милиарди евро.

„Ако ни помолят да одобрим [санкциите], то ние ще кажем“ не „, – е заявил министърът на срещата с представители на бизнеса в столицата на Русия.

На теория, пише изданието, Италия може да използва своето право на вето, но както отбелязва Салвини, то може да бъде използвано само веднъж, а страната му е натрупала няколко претенции пред ръководството на ЕС, относно приемането на мигранти, разпределението на бюджета и данъчното облагане на Европейския съюз.

Салвини е отбелязал, че антируските санкции са довели до това, че италианският малък и среден бизнес и италианските граждани плащат висока цена.

„Ние разчитаме на това, че те в Брюксел са достатъчно умни хора , за да разберат, че те вече са прекалили и трябва да се върнат към нормалните отношения между ЕС, Италия и Русия“,- заявил министърът.

Той също така се изказал срещу ученията на НАТО в балтийските страни и Полша, защото според него „проблемите на 2018 г. трябва да бъдат решени на масата за преговори, а не с танкове на границата“.

Дейли Телеграф отбелязва, че италианският премиер Джузепе Конти има подобни възгледи, който трябва да пристигне на официално посещение в Москва и да се срещнат с Путин следващата седмица. Той смята, че антируските санкции „вредят на италианските компании, както и на руското общество“.

Източник: https://www.bbc.com/russian/features-45898924