Антируските санкции не са изгодни преди всичко на самия Запад

На вълната на изостряне на украинската криза европейските страни и САЩ заговориха за възможни санкции по отношение на Русия.

На истински действени антируски санкции ще струват на Запада твърде скъпо, ако той се реши да ги въведе.

Да бъде изолирана Русия ще бъде много сложно. Възможностите на Запада не са толкова много. Освен това последните години показаха, че Русия е готова да се помири с последиците, ако става дума за нейните интереси. Ето какво заяви политологът Владимир Козин:

– Санкциите никога не са били ефективни. Дори онези санкции, които бяха въведени против Русия след грузинско-абхазкия конфликт в 2008 година, след половин година те бяха отменени от самия Запад. Санкциите винаги удрят по онези държави, които ги въвеждат. Ако те все пак бъдат обявени, то Русия няма да остане длъжник и непременно ще отговори адекватно.

Западът трябва да се занимава не със санкции. Трябва да бъде прекратена намесата във вътрешните работи на Украйна, да бъдат прекратени заплахите срещу Русия и да не се оказва материална и морална подкрепа на онези ултранационалисти, които със западна подкрепа дойдоха на власт в Киев.

Икономически Русия може да оцелее и в ситуация на икономически санкции от страна на Брюксел и Вашингтон, тъй като тя има много други търговски партньори. Например, страните от БРИКС, с които Москва разширява икономическото сътрудничество.

Освен това, всякакви сериозни ограничения в търговията неминуемо удря по европейския бизнес. Под удар ще се окаже цялата Централна и Източна Европа, заяви политологът Алексей Мартинов:

– Теоретически Европа може да се откаже от доставките на руски енергийни носители. Наистина, тя ще бъде принудена да „замрази” редица предприятия и да се лиши от част от комфорта. Но Европа има норвежки газ, установени са доставки на сгъстен газ от Близкия изток. Но практически на Европа ще бъде много трудно да обясни на своите граждани защо те трябва да плащат още по-скъпо за енергийните носители. Защото отказът от руски газ безусловно ще доведе до рязко повишение на цените.

Хипотетично Обама може да се опита да повтори опита на своя предшественик на президентския пост Роналд Рейгън и рязко да намали цените на въглеводородите. Поради своите особености руската икономика е чувствителна към такива фактори. Но това е твърде сериозна маневра, която заплашва с твърде негативни последици както глобалната икономика, така и геополитическата стабилност. Няма да бъде голямо преувеличение ако кажем, че подобен стъпка ще постави света на границата на войната.