„Антимайдан“ с новия сатиричен вестник „Шарж и перо“

Движение на поддръжници на  Владимир Путин издава от 21 април сатиричен седмичник с карикатури и епиграми, осмиващи Запада, представяйки го като отговор на френския „Шарли ебдо“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Първият брой на „Шарж и перо“ (безплатен седмичник от 4 страници, забранен за аудиторията под 18 години) е изцяло посветен на събитията в Украйна, заяви Валерий Заборовски, говорител на движение „Антимайдан“ при представянето на вестника.

Движение „Антимайдан“ обхваща мотоклубове, спортисти и ветерани. То беше създадено да противодейства на предполагаем бунт на опозиционните сили в Украйна.

„Всички автори предоставят карикатурите и епиграмите си безплатно“, уточни Заборовски пред украинския културен център на пешеходна улица в Москва, където се предлагаше първия брой.

„В Украйна, както и на Запад, се води широка русофобска кампания. Но от наша страна, от страна на артистите, нямаше отговор на тази кампания“, обясни карикатуристът Михаил Серебряков, оформил челната страница на новия вестник.

Движение „Антимайдан“ решително осъдиха публикуването на карикатури на Мохамед във френския седмичник „Шарли ебдо“, мишена на джихадистки нападения, които през януари взеха общо 17 жертви, припомня АФП.