Ансамбълът за песни и танци на Руската армия „Александров“ пристига в България

Четири български града ще посрещат обновения състав на Ансамбъла за песни и танци на Руската армия „Александров“ – Варна – 26 юни, Бургас – 27 юни, Пловдив – 28 юни, София – 29 юни, съобщиха от ансамбъла.

„Работим усилено, за да остане зрителят доволен. Многократно съм пял пред българската публика, много пъти съм бил в България. Ние сме славяни и прекрасно се разбираме“, заяви в интервю за БТА солистът на състава Вадим Ананиев, известен в цял свят като „Мистър Калинка“.

Ансамбълът за песни и танци на Руската армия "Александров"
                            Ансамбълът за песни и танци на Руската армия „Александров“

„Ще се радваме да се докоснем отново до слънчевите лъчи на България и да изпълним любимите на редица поколения песни за нашите български почитатели. Основният ни, т.нар. златен, репертоар ще си остане. Допълнително ще изненадаме публиката с изпълнение на български песни. Имаме нови танци в репертоара. Ще покажем много интересни неща на българския зрител, но нека това да е нашата изненада. Наблюдавал съм публиката у вас, която заедно с нас е пяла нашите песни, не само българските. Убеден съм, че ще намерим общ език. Сигурен съм, че хората, които ще дойдат на концерта ни, ще бъдат заредени с онова, което са искали да чуят и да видят. Благодаря Ви за възможността да поканя всички на нашите концерти в България“, каза още Вадим Ананиев. По семейни причини той не се качи в самолета, който се разби край Сочи в края на 2016 г.

Тогава руски военен Ту-154 с 91 души на борда, сред които и голяма част от артистите на хора, се разби край Сочи и падна в Черно море.Така цветът на ансамбъла – 64 души от неговия състав, загина на път за авиобазата Хмеймим в Сирия, където трябваше да поздрави с настъпването на Новата година авиогрупата на руските военно-космически сили. Сред загиналите са художественият ръководител генерал-майор Валерий Халилов, балетмайсторът Вячеслав Ермолин, главният хормайстор Константин Майоров, солистите Виктор Санин и Григорий Осипов. Само за месец Ансамбъл „Александров“ се вдига като феникс от пепелта. „Болката не е утихнала, но именно и заради паметта на загиналите си колеги, тръгваме отново на път!“, казват от ръководството на ансамбъла. 

Ансамбълът за песни и танци на Руската армия „Александров“ е създаден през далечната 1928-а. Негов основател е преподавателят от Московската консерватория Александър Александров. Вече 90 години изпълнителите му пеят най-популярните руски народни и военни песни, танцуват народни танци и съхраняват руската хорова традиция. На турнетата артистите са приемани от крале, президенти, министър-председатели.
По време на Втората световна война ансамбълът става бастион на съпротивата и борбата срещу хитлеристката окупация. След победата – на 18 август 1948 година, трупата изнася историческия „Концерт в руините на Берлин“.

Диригент е Борис Александров. На 10 юли 1949 г. ансамбълът приема името на своя основател „Александров“. През 1978 г. на хора е дадено почетното звание академичен. От началото на съществуването си ансамбълът гастролира и изнася стотици концерти в повече от 70 страни по света. През 2004 г. ансамбълът е поканен във Ватикана по случай рождения ден на папа Йоан Павел Втори. През 2007 г. „Александров“ става първият в историята руски музикален колектив, изнесъл концерт в централата на НАТО. Тогава музикантите изпълняват емблематичната „Священная война“.

 Солистът на състава Вадим Ананиев,
                                                                                           Солистът на състава Вадим Ананиев

– Г-н Ананиев, тази година е юбилейна за Вас. Ансамбълът навършва 90 години. Как успявате да съхраните традициите на състава?
– Да, наистина, тази година е юбилейна за ансамбъла, който навършва точно 90 години. Традициите, които са заложени от самото начало на основаването на ансамбъла „Александров“, се предават от поколение на поколение. При нас има такова понятие – приемственост. Песните, изпълнявани от нашите предшественици, по-старото поколение колеги, са се запазили едно към едно и ние продължаваме да ги изпълняваме и до момента по същия утвърден начин. Това го спазваме, тъй като предишните изпълнители са внесли изключително много талант и душевност в тези песни, а също така и в танците. Да допълваме нещо или да променяме би било нелепо. Това е еталон на ансамбъла ни. Що се отнася до по-съвременните песни, тях ние вече ги изпълняваме по свой начин и ние сме тези, които ги формираме, а те ще се предават по нашия модел на следващите поколения.

– Разкажете за историята на ансамбъла?
– Създателят на ансамбъла Александър Василевич Александров е роден на 13 април 1883 година в село Плахино, Рязанска област. Той е руски и съветски композитор, хоров диригент, народен артист със звание генерал-майор, автор е на музиката на химна на Русия. Първата публична изява на новосформирания състав на хора е на 12 октомври 1928 г. в Централния дом на Червената армия. Отначало се е наричал Ансамбъл за червеноармейска песен на Централния дом на Червената армия „Михаил Фрунзе“, а през 1935 г. е преименуван на Червенознаменен ансамбъл за червеноармейски песни и танци на СССР.

В началото трупата е малка. В първия му състав има едва 12 музиканти: осем певци, двама танцьори, акордеонист и четец. През 1937 г. броят на артистите достига 274 души. През същата година ансамбълът печели голямата награда на световното музикално изложение в Париж. Репертоарът му става огромен и включва повече от 2 000 произведения – народни песни и танци, духова музика, класически произведения, шедьоври на световната рок и поп музика.

По време на Втората световна война ансамбълът става бастион на съпротивата и борбата срещу хитлеристката окупация. На 26 юни 1941 г. на Белоруската гара в Москва при изпращане на военна част на фронта ансамбълът за пръв път изпълнява известната днес песен „Священная война“. Певците в униформи правят над 1500 концерта пред различни военни части на армията и играят изключителна роля за вдъхновяването на бойците преди бой. След победата – на 18 август 1948 година, трупата изнася историческия „Концерт в руините на Берлин“. На 10 юли 1949 г. ансамбълът приема името на своя основател „Александров“.
През 1978 г. на хора е дадено почетното звание академичен.

През цялото време на съществуването си ансамбълът гастролира и изнася стотици концерти в повече от 70 страни по света. През 2004 г. бяхме поканени във Ватикана по случай рождения ден на папа Йоан Павел Втори. През 2007 г. „Александров“ става първият в историята руски музикален колектив, изнесъл концерт в централата на НАТО. Тогава изпълнихме емблематичната „Священная война“.

Сега юбилейното турне за 90-те години история вече е в ход. Интересът към него е огромен от редица страни. Ние пеем за всички, които обичат нашата музика, пълним залите и дори стадионите. Всеки концерт започва с минута мълчание в памет на загиналите край Сочи. Новото ръководство е направило програмата за турнето само от най-популярните руски народни и военни песни – от „Катюша“ и „Смуглянка“ до „Очи черние“ и „Вдоль по Питерской“. Препълнени бяха дори огромните спортни зали в 19 града в Словакия и Чехия, 10 – Полша, 8 – в Румъния.

Ансамбълът е награждаван многократно за значителни творчески постижения – орден „Червено знаме“, орден „За боеви заслуги“, орден „Червена звезда“ (Чехословакия), „Златен дискобол“ за най-добра грамофонна плоча и „Златен диск“ за рекорден тираж на грамофонна плоча (Франция), „Златен диск“ (Нидерландия), премия „Белите жерави на Русия“ и др.

Турнето ни в България ще е в края на юни. Така че, заповядайте на нашите концерти в България. Ще се радваме да се докоснем отново до слънчевите лъчи на България и да изпълним любимите на редица поколения песни за нашите български почитатели.

– Какво е необходимо, за да стане един изпълнител „Александровец“? 
– Преди всичко, съответното музикално образование. Повечето от нас са завършили консерваторията. Всички са професионалисти. Относно танцьорите в състава, всички те са завършили професионална хореографска школа.Така че, като първо изискване към абсолютно всички е – те да са завършили музикална школа или консерватория, хореографско училище или съответното професионално учебно заведение. След това кандидатът задължително трябва да мине изпитния конкурс, а той е много сериозен към кандидатите и доста труден.

За да се изпълняват хоровите композиции е необходимо кандидатът да притежава определени професионални умения и навици, за вокалните солисти е необходимо да притежават определен диапазон за соловите партии. Музикантите пък трябва, разбира се, да са подготвени да изпълнят определени произведения така, че да проличи тяхната виртуозност, музикалност, майсторство и технически умения.

– Колко често се сменят изпълнителите в ансамбъла? Имате ли в момента нови попълнения?
– След 2016 година хорът на ансамбъла се попълни с нови 50 процента, повече от половината солисти са нови и почти целият състав на балета. Доста са новите ни колеги, всички са млади и много талантливи. Много от тях са от провинцията, дойдоха от оперните театри и филхармониите. Дадоха им дори жилища. Всички са изключително добре подготвени, истински професионалисти. Но, за да се влеят в колектива и да се почувстват истински „Александровци“, беше необходимо време. Лично аз усещам вече, че имат необходимия „Александровски“ хъс и желание да са част от този колектив.

Сега, във времето на интернет и ютюб, спокойно могат да се видят изпълненията на предходния състав, да се поучат от техните маниери на изпълнение и да ги усвоят, стига да имат желание, а те имат. Дори впиват от онази незаменима енергетика. Мисля, че се справят добре. С една дума, желаещите да попълнят състава бяха много, бързо се направиха кастинги, обявиха се конкурси и ето, че сега вече редиците са попълнени. Назначен е нов художествен ръководител – полковник Генадий Саченюк. На 16 февруари 2017 г. на сцената на Централния академичен театър на Руската армия изнесохме и първия концерт на обновения ансамбъл.

– Колко години самият Вие сте в ансамбъла?
– Вече 31 години съм в редиците на ансамбъла „Александров“. Първоначално започнах като хорист. Вече отдавна съм солист.

– Българската публика Ви очаква с нетърпение. Какъв ще е репертоарът, с който идвате в България този път?
– Основният ни, т.нар. златен, репертоар ще си остане. Допълнително ще изненадаме публиката с изпълнение на български песни. Имаме нови танци в репертоара. Разбира се, че ще покажем много интересни неща на българския зрител, но нека това да е нашата изненада. Многократно съм пял пред българската публика, много пъти съм бил в България. Ние сме славяни и прекрасно се разбираме! Наблюдавал съм публиката у вас, която заедно с нас е пяла нашите песни, не само българските. Убеден съм, че ще намерим общ език. Сигурен съм, че хората, които ще дойдат на концерта ни, ще бъдат заредени с онова, което са искали да чуят и да видят. Благодаря Ви за възможността да поканя всички на нашите концерти в България. Ние работим усилено, за да остане зрителят доволен.

– Колко души ще пристигнат за гастролите в България?
– Принципно съставът за турнета наброява 120 артисти – хорът, солистите, балетът и оркестърът.

– С какво ще поздравите българските си почитатели, които Ви очакват? 
– Разбира се, с любимата на всички песен „Калинка“, заради която си заслужих международния прякор „Мистър Калинка“.

Автор и снимки : Оля Ал-Ахмед, БТА