Анкара шокирана от упреците на САЩ

Анкара рязко разкритикува неотдавнашното изказване на Държавния департамент на САЩ, в което Вашингтон призова Турция да прекрати бомбардировките срещу позициите на кюрдите в северната част на Сирия, съобщи турското издание Yeni Safak, цитирано от РИА Новости.

„Ние сме шокирани от заявленията на представителя на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби, в които съюзна Турция видимо се сравнява с терористичната партия Демократичен съюз“, каза представителят на турското външно министерство Танжу Билгич.

Той също така заяви, че Анкара няма да иска разрешение за борба „с която и да било терористична организация“, предаде агенция Ройтерс.

Анкара счита сирийската кюрдска партия „Демократичен съюз“ за подразделение на Работническата партия на Кюрдистан (РПК), която в Турция се смята за терористична организация. По-рано, в събота, турската артилерия обстреля позиции на кюрдите в Северна Сирия и американските власти призоваха Турция да прекрати бомбардировките.

Във връзка с американската подкрепа на сирийските кюрди противоречията в отношенията между Вашингтон и Анкара се увеличиха. След като САЩ изпратиха в Сирия група инструктори за подготовка на кюрдските отряди, турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи на Вашингтон да избира между Анкара и кюрдите, припомня РИА Новости.