Снимка: Global Look Press

Снимка: Global Look Press

Анзов: Какво да се прави, заедно с Русия загубихме студената война!

Публикувано от:

 Българският журналист Борис Анзов използва високата трибуна на годишната пресконференция на руския външен министър Сергей Лавров, за да привлече вниманието към окаяното състояние на редица руски паметници в родината ни. С въпроса за грижата за монументите той повдигна и редица от трудни и болезнени теми – как живеем ние българите днес, какви са нашите ценности и защо забравяме историята.

Българският журналист Борис Анзов. Снимка Фейсбук

Българският журналист Борис Анзов. Снимка Фейсбук

На пресконференцията на руския външен министър Сергей Лавров във вторник (17 януари) българският журналист Борис Анзов привлече вниманието на първия дипломат на Кремъл към състоянието на могилите на руски воини в българския град Плевен.
“В България, в град Плевен, има 3400 могили на руски воини. Те всички са обрасли… Може би Вие ще обърнете внимание на това?”, попита Анзов и направи препратка към съвременния живот на българите в рамките на ЕС: “Затова ли умираха воините в България – за да събираме сега портокали в Испания, маслини в Гърция, ягоди в Англия?”, попита журналистът риторично.Лавров на свой ред обеща да се запознае по-подробно със състоянието на паметниците и могилите в Плевен и помоли Анзов да му предаде материали по въпроса. Двамата мъже обмениха и мнения за положението на християните в Ирак, откъдето българският журналист се завърнал неотдавна. В тази връзка Лавров призова да се защитават не само правата на християните, но и християнските и всички традиционни ценности – при това не само в Близкия изток, но и по целия свят.
В интервю за “Взгляд” Анзов разказва повече за ситуацията около могилите на руски войници в Плевен и каква помощ очаква българският народ от Русия.-В Русия мислим, че в България се грижите добре за могилите на руските войници. Вие обаче казвате, че сте заснели документален филм за тяхното състояние и за много от тях то е такова, че ви се е наложило да стигнете дотам с “мачете в ръка”?Борис Анзов: В Плевен в момента има около 130 паметници и монументи в чест на руските освободители. Заболя ме от това, което видях. Руските могили в Плевен, за съжаление, са ужасно запуснати. До тях не може да се стигне. Дори и немците в Германия се грижат за паметниците на руските войници.В България много хора доброволно се грижат за гробовете на руските войници. Идват, носят коси, лопати, резачки, чистят могилите и паметниците от боклука. Но след това могат да ги накажат за това – от гледна точка на градските власти хората не бива самостоятелно да се грижат за паметниците. Снимах документален филм за героите от Плевен.

-А защо самите градски власти в Плевен не се грижат за гробовете?

Б.А.: От 1990-те години насам България е в състояние на културен упадък. Обикновените хора са по-заети с мисли как да оцелеят, отколкото как да се грижат за паметниците. И въобще с това трябва да се занимава държавата, властите, кметството в Плевен. Те трябва да ги чистят, дори да отделят средства за заплати на чиновници, ако няма пари в бюджета, тъй като без руските войници те изобщо нямаше да бъдат на тези длъжности. Но те може би чакат да дойде поредният транш от ЕС, за да благоустроят парка с руските гробове.

Писал съм до руското външно министерство с молба за помощ по този въпорс и повтарям: снимал съм документален филм на тази тема. Обсъждали сме я с моя приятел, ръководителя на отдела за култура в руското Министерство на отбраната Антон Губанков, вече имахме намерение сериозно да се заемем с този въпрос, но, за съжаление, той загина неотдавна в катастрофата на Ту-154. Сега реших да разкажа за състоянието на паметниците на Сергей Лавров.

-Когато се обърнахте към Лавров, казахте, че руските воини в България не са умирали за това съвременните българи “да берат ягоди в Англия”. Какво имахте предвид?

Б.А.: Загиналите в Руско-турската война руски войници и офицери, както и българските опълченци, са жертвали живота си за свободна България. А не за страна с производство, убито за двайсет и няколко години “демокрация”. Днес сме принудени да берем ягоди в Англия, портокали в Испания. Какво да се прави, заедно с Русия загубихме студената война!

-Как Русия може да помогне на България?

Б.А.: Миналата година на същата пресконференция предложих на Лавров да увеличи бюджетните места за българските студенти. Младите образовани българи ходят да учат на Запад. Ако това продължи, скоро в България ще забравят изобщо какво е Русия. В същото време ние не сме богата страна, малцина у нас могат да си позволят платено образование в Русия.

Бих искал Русия, критикувайки политиката на нашите власти, да не ругае нас. Българският народ не взе решението да спре “Южен поток”, нито да бъдат забранени полетите на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Българският народ чака не материална, а на първо място морална подкрепа от Русия.

През Втората световна война бългаският цар Борис III отказва да прати своите войници да воюват против Русия и заради това е отровен от Хитлер. Боя се, че днес не могат да се намерят политици като Борис.

 

Превод:  “Руски дневник”.