Анатолий Макаров: Медиите трябва да работят свръхотговорно

София домакинства на 13-ата ежегодна международна конференция „Тероризъм и електронни медии“. Участие в конференцията взе посланика на РФ Анатолий Макаров .

– Г-н посланик, как ще коментирате домакинството на България на 13-ата международна конференция „Тероризъм и електронни медии“?

– Тази тема е изключително актуална за всички страни и общества. България е приоритет в момента в много отношения, още повече че предстои отговорното председателстване на ЕС. Така че една толкова важна конференция с такава изключително наболяла и приоритетна тема съвсем нормално е да се провежда тук.
– Обективни ли са медиите при отразяване на терористичните атаки?
– Обективността е условна. Средствата за масова информация трябва да показват събитията, но да го правят грамотно и професионално, за да не създават лъжливи представи и илюзии. Медиите са длъжни да отразяват обективно събитията. Спомням си случая, когато убиха моя колега -посланика на Русия в Турция Карлов. Ако си спомняте колко много медиите показваха човека, който спокойно си стоеше зад гърба му и се разхождаше наляво-на-дясно. Всичките медии бяха се концентрирали да го показват как стои с пистолет в ръка. А медиите трябва да работят свръхотговорно!

Автор: Оля Ал- Ахмед, в. Стандарт