Анатолий Антонов: Ислямистите разпространяват своята активност в Европа, Русия, Централна и Югоизточна Азия

Заместник-министъра на отбраната на Русия Анатолий Антонов заяви, че терористичната групировка „Ислямска държава” разширява експанзията си. Той също разкри планове на ислямистите да разпространят своята активност в Европа, Русия, Централна и Югоизточна Азия, а Афганистан може да бъде използван за проникване в страните от ОНД и Китай, съобщи blitz.bg.

Това Антонов заяви в рамките на шестия Сяншански форум по сигурността. Антонов отбеляза, че в момента „Ислямска държава” притежава стабилни източници на доходи и добре екипирана армия.

По думите му, терористите могат да се насочат към страните от ОНД и на север към Китай през Афганистан – там в момента обстановката не стихва, има постоянно сражения: „Територията на Афганистан може да бъде използвана от групировката за бъдеща експанзия в централноазиатските републики от ОНД и посока на Синдзян-Уйгурския автономен регион на Китай”, добави Антонов.

По-рано руският президент Владимир Путин призова внимателно да бъде следена ситуацията по външните граници на ОНД. По думите му, ситуацията с терористите в Афганистан е близка до критичната.