Аналитик от САЩ: Нюланд е отговорна за убийствата в Украйна

Помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюлънд, която допринесе за идването на власт на президента Петро Порошенко, трябва да носи отговорност за гибелта на опозиционни дейци в Украйна, заяви американският политически аналитик Майк Билингтън.

„Проблемът не е само в това, че в Украйна управляват хора, които представляват неонацистките сили, качени на власт от САЩ с помощта на Виктория Нюлънд. В четвъртък правителството в Киев и президентът Порошенко издадоха, но още не са подписали редица закони. Те са откровено фашистки, възхваляват нацисткия колаборационист Степан Бандера и предоставят на неговите привърженици допълнителни социални гаранции. Всъщност те открито обявяват война на всякаква опозиция, която не е съгласна с правителството в Киев“, коментира ситуацията Билингтън. Авторът отбелязва, че Наталия Витренко, лидер на Прогресивната социалистическа партия в Украйна и критик на правителството на Порошенко, се изказа против подписването на тези закони. А след обвиненията от Съвета за национална сигурност, че получава пари от Русия, започна да се страхува за живота си.

Майк Билингтън напомня също, че миналата седмица в Киев бяха убити двама противници на правителството на Порошенко – членът на парламента Олег Калашников и журналистът Олес Бузина. „Мисля, че ако убият и Витренко, за което тя предупреждава, лична отговорност за тези убийства трябва да понесе агентката на Обама в Украйна Виктория Нюлънд – жената, която ръководеше свалянето на законно избраното правителство и допринесе за идването на неонацистки сили в Киев“, заяви американският аналитик.

Олес Бузина беше застрелян в четвъртък в дома си в Киев. Журналистът, който пишеше за сайта ria.ru, подкрепяше федерализацията на Украйна, широко развитие на украинския и руския език. Министерството на вътрешните работи разглежда всички версии за убийството и на първо място свързаните с обществено-политическата му дейност.

Източник: БГНЕС