Анализатор: Украйна няма да преживее нов икономически експеримент

Поканените в страната грузински реформатори едва ли ще донесат нещо добро, заяви академикът от Националната академия на науките на Украйна Богдан Данилишин за РИА Новости.

„В Украйна се канят отново да започнат радикален експеримент върху основата на икономическа теория, която предизвиква големи съмнения в целия свят у повечето учени-икономисти. И която тя, вече няма да я преживее”, коментира украинският академик.

Михаил Саакашвили и другите грузински политици са поканени в Украйна, за да проведат реформи, които уж се оказали успешни в Грузия. „Какви са фактическите последствия от реформите в Грузия? Грузия по БВП на глава от население по паритетна покупателна способност в рейтинга на МВФ заема 112 място – между Свазиленд и Бутан. И се намира на 7 позиции под Украйна. Тоест Украйна, от чието развитие сме недоволни, се е развивала по-добре, отколкото Грузия, бившите ръководители на която дойдоха да ни учат на ум и разум”,  счита Данилишин.

Според украинския икономист, Грузия е могла да получи съществена помощ от западните страни, оказали се в точното време на точното място, но за тази помощ тя дълго ще се разплаща. Западните страни и МВФ наистина са помогнали на Грузия да балансира икономиката си, но нейният външен дълг от 1,8 млрд. долара през 2003 г. (46% от БВП) е нараснал до 13,4 млрд. долара (84% от БВП), което съотношение е твърде опасно.