Анализатор: САЩ и Украйна не предоставиха важни данни за катастрофата на MH17

Американските власти не са предоставили важни данни за разследването на катастрофата на малайзийския Boeing в Донецка област, заяви в интервю за РИА Новости вицепрезидентът на вашингтонския център по политология „Евразия-Център“ Ърл Расмусен, съобщи „Руски дневник“.

Миналата седмица Русия наложи вето на внесената от Великобритания резолюция на Съвета за сигурност на ООН за създаване на международен трибунал за катастрофата на самолета в Украйна.

Расмусен е убеден, че създаването на такъв трибунал би било „безпрецедентна стъпка“.

„Международното разследване продължава, макар и да не е прозрачно, то не е завършено и изглежда изключително политически мотивирано. Освен това на него не му достигат критично важни данни от страна на властите на САЩ и Украйна“, отбелязва той.

Расмусен посочва по-конкретно, че Вашингтон не предоставя „снимки от своя космически спътник“, а Киев не е предал записите от разговорите на контролно-диспечерски център“.

Според експерта, който подчертава, че изразява лично мнение, „безспорно, не е време за създаване на международен трибунал, с който биха дублирали продължаващото разследване“.