Анализатор пред DW: Немцов не беше заплаха за Путин

Борис Немцов не беше заплаха за Владимир Путин. Това заяви в интервю за „Дойче Веле“  политическия анализатор Юри Бармин,  работещ в Абу Даби.

„Не мисля, че беше заплаха за Путин, най-малкото не беше възприеман като такъв. Да, Немцов е водеща опозиционна фигура в Русия, но политически той не беше заплаха за Путин. „, каза още Юри Бармин.

Бармин посочи, че Немцов беше смел критик на Путин .“Неговото убийство вдигна такъв шум, защото Немцов беше един от организаторите на протестната демонстрация, която трябва да се проведе на 1 март в Москва. Опозицията веднага предположи, че между двете събития има пряка връзка“, каза анализаторът.

Той отбеляза, че демонстрацията на 1 март е била замислена като проява, насочена срещу икономическата криза в страната. „Появиха се информации, че част от опозиционните лидери са искали да я превърнат в политически протест с искания за политически промени. Изглежда, че в ръководството на опозицията са се оформили два лагера с различна представа за какво трябва да е митингът. Според някои блогъри, убийството на Немцов е целяло именно това – да не се променя характерът на протестната проява. Вероятно това е имал предвид говорителя на Путин, нарекъл убийството на Немцов провокация срещу митинга, заяви Юри Бармин