Анализатор: Нивото на американската военна мощ е добро за… детската градина

Експертът по въпросите на националната безопасност и международната политика от изследователския институт Heritage Foundation (Фондация „Наследство“) Джеймс Карафано рязко разкритикува състоянието, в което се намират въоръжените сили на САЩ, съобщи РИА Новости.

„Рейтингът, представен в доклада „Индекс на военната мощ на САЩ-2016“, се оценява като „незначителен“ . За децата от детската градина това може и да е добра оценка. Пред тях има още няколко години, докато кандидатстват в Харвард. Но това не е необходимото, което трябва да демонстрира нашият главнокомандващ след седем години управление на въоръжените сили на САЩ“, — пише той.

Става въпрос за последния доклад на Heritage Foundation „Индекс на военната мощ на САЩ“, според който сегашното ниво на военна мощ на страната се оценява като незначително с тенденция към по-нататъшно отслабване. Армията на САЩ е наречена от специалистите на фондацията „слаба“. Общият потенциал на военноморския флот е спаднал от силен (според миналогодишния отчет) до незначителен. Незначителна е и мощта на американските военно-въздушни сили.

В статия под название „Събуди се Америка! Ти притежаваш ограничена военна мощ“, публикувана на сайта на Heritage Foundation, Карафано подчертава, че докладът нагледно демонстрира несъответствието между военните възможности на САЩ и бойните цели.

Карафано не е единственият, който реагира на доклада. Американският сенатор Джон Маккейн също обръща внимание на „осакатените военни възможности и бойна готовност на САЩ“ във времена, когато страната по думите му се сблъсква с многобройни проблеми, с каквито не се е сблъсквала от Втората световна война.

Американският вестник International Business Daily в редакционна статия от своя страна отбелязва, че докладът на Heritage Foundation относно намалените военни възможности на САЩ не просто предизвиква тревога, ами по думите на авторите на статията този доклад „внушава ужас“.