Анализатор на American Conservative обясни защо в САЩ е изкривен образът на Русия

Анализатор на American Conservative обясни защо в САЩ е изкривен образът на Русия

Публикувано от:

Повечето експерти и чиновници в САЩ създават и използват образа на Русия като враг за свои цели. Политиците го правят, за да се задържат на постовете си, пише Филип Джералди, бивш сътрудник от ЦРУ, възглавяващ в момента неправителствената организация Council for the National Interest, в статията “Изкривеният образ на Русия”, публикувана в The American Conservative.

“Що се отнася до негативизма спрямо Русия, то, както вие всички разбирате, в медиите и в правителството, а също така в огромното множество от анализаторски институти в САЩ има достатъчно много експерти на преклонна възраст, които винаги ще считат Русия за враг.

Освен това, има други, много по-коварни експерти и чиновници, на които им е необходим образа на врага, за да съхранят високоплатените си длъжности в правителството и другите ведомства, които в голяма степен зависят от благополучието на военно-промишления комплекс”, пише Джералди, отбелязвайки при това, че винаги и навсякъде ще се намерят войнолюбиви патриоти, такива като сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Грем.

Авторът на статията привежда и коментарите на професор Питър Кузник, с когото неотдавна посетиха руската столица на конференция. Преподавателят разказва, че от всички дисциплини, учащите се в САЩ са показали най-слаби успехи по история. Професорът открил, че някои от студентите му даже не знаят броя на загиналите през Втората световна война. Те отговорили, че около 100 000 са загиналите руски граждани, след като всъщност те са около 30 милиона. “Не знаейки тези цифри, студентите просто не са способни да разберат какво движи Русия”, предава Джералди думите на професора.

Експертът също така задава въпроса защо Вашингтон не осъзнава необходимостта от добри отношения с Русия, която по негово мнение се оказала много полезен партньор в Сирия.

“Сега тя се явява една от тези движещи сили, които стоят зад преговорите, свързани с окончателното урегулиране на конфликта. Тя винаги е била надежден съюзник в борбата срещу тероризма, признавайки своята уязвимост пред “Ислямска държава” и другите ислямистки групировки”, пише авторът на статията.

Авторът подчертава, че Вашингтон е длъжен да бъде заинтересован от това да се постигне сътрудничество с Москва, която влиза сред ключовите интереси на САЩ, а сирийската криза представлява възможност да се променят в положителен аспект отношенията между двете страни.