Анализатор: Напливът от бежанци ще повлияе на финансовия и социалния живот в ЕС

Потокът от мигранти в Европа от Близкия изток само ще расте след либерализацията на политиката на някои страни от ЕС по приемане на бежанци, считат руски анализатори.

Ситуацията е най-тежка от времето на Втората световна война. „Хората отиват там, където ще са сити, спокойни и сигурни. Целият Близък изток няма да отиде в Европа, но потокът от бежанци ще расте“, заяви  експертът по германистика Александър Камкин пред РИА Новости.

Според него, „Европа сега е на прокрустовото ложе на своите представи за толерантност и правата на човека и неразбирането как различните култури могат да съществуват”.

От своя страна професорът по сравнителна политология към московския МГИМО Виктор Сергеев заявил, Европа трудно ще разреши ситуацията с бежанците: „Европа върши самоубийство, отваряйки път за бежанците. Да се приемат няколко милиона души – може да се говори за брой от този порядък! – това е колосално натоварване и на финансовата система, и на социалната.”

Според експерта на страните от ЕС ще се наложи да похарчат от порядъка на 10 млрд. долара, за да се справят с потока бежанци от Близкия изток.

Сергеев обръща внимание, че напрежението вътре в ЕС непрекъснато расте, защото страните от Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) отказват да приемат бежанци.

Експертът счита, че ръководството на ЕС „се чувства задължено да помогне” на мигрантите от Сирия и Либия, тъй като тези страни „бяха разрушени не без помощта на Евросъюза”.