Анализатор: Мерките на САЩ срещу Русия вредят и на двете държави

Анализатор: Мерките на САЩ срещу Русия вредят и на двете държави

Публикувано от:

Новите икономически мерки на САЩ против Русия „причиняват щети на двустранните отношения”. Такава позиция изказа в интервю за РИА Новости вицепрезидентът на вашингтонския политологичен „Евразия център” Ърл Расмусен.

САЩ миналата седмица разшириха списъка от санкции, свързани с Крим, внасяйки в него много физически и юридически лица. „Струва ми се, че тези действия причиняват вреда на американско-руските отношения, на целия регион и поставят нови бариери за кримчаните, отхвърляйки техния стремеж да живеят в мир, процъфтяване и сами да избират съдбата си” – казва Расмусен.

Властите на САЩ през последните дни изтъкват, че не става дума за нови санкции, а само за уточняване на действащите. „Министерството на САЩ пусна уведомление с цел да запуши пролуките и да уясни политиката на санкции по отношение на Крим. Всъщност това е нещо повече от затваряне на пролуки.” Това било „разширяване на санкциите и по-нататъшно влошаване на ситуацията”.

Според Расмусен, „санкциите не работят и това особено засяга сегашната ситуация, когато САЩ и техните съюзници носят своята част от отговорността за възникване и подкрепа на събитията, които доведоха до демонстрациите на Майдана в Киев през 2013 г., към последващия преврат през 2014-та и, което не е удивително, до избухването на гражданската война в източната част на Украйна”.